Poštovana premijerko,

Sa zabrinutošću primećujemo sve učestaliju nasilničku retoriku usmerenu protiv Džulijana Asanža iz WikiLeaksa.

„G. Asanža bismo morali da tretiramo kao i ostale opasne terorističke mete: da ga ubijemo“, piše konzervativni kolumnista Džefri T. Kuner u Washington Times-u.

Vilijam Kristol, bivši šef kabineta podpredsednika Dena Kvejla, pita: “Zašto ne bismo iskoristili različite metode koje nam stoje na raspolaganju za ometanje, otmicu ili neutralizaciju Džulijana Asanža i njegovih saradnika, gde god se oni nalazili?“

„Zašto Džulijan Asanž nije mrtav?“ piše istaknuti američki analitičar Džona Goldberg.

„CIA je već trebalo da ubije Džulijana Asanža“, kaže Džon Hokins na sajtu Right Wing News.

Sara Pejlin, koja će verovatno biti predsednički kandidat, poredi Asanža sa vođom Al Kaide; Rik Santorum, bivši senator iz Pensilvanije i potencijalni predsednički kandidat, optužuje Asanža za terorizam.

I tako dalje.

Ovakvi pozivi se ne mogu otpisati kao prazne priče. U poslednjih deset godina, svedoci smo normalizacije vanzakonskih mera koje su nekad bile nezamislive, od „vanrednog deportovanja“ (kidnapovanje) do „pojačanog isleđivanja“ (mučenje).

U tom kontekstu, sada smo duboko zabrinuti za bezbednost g. Asanža.

Bez obzira na političke kontroverze koje prate WikiLeaks, g. Asanž i dalje ima pravo da svoje poslove obavlja bezbedno, i ima pravo na proceduralno pravičan tretman u svakom pravnom postupku koji se protiv njega vodi.

Kao što je dobro poznato, g. Asanž je australijski državljanin.

Stoga vas pozivamo da osudite, u ime australijske vlade, pozive na fizičko ugrožavanje g. Asanža, i da javno potvrdite da ćete omogućiti g. Asanžu da dobije sva zagarantovana prava i zaštitu, bez obzira na to da li nezakonite pretnje upućuju pojedinci ili države.

Zahtevamo da javno potvrdite posvećenost Australije slobodi političke komunikacije; da se uzdržite od oduzimanja pasoša g. Asanžu, u nedostatku jasnih dokaza da je takav postupak opravdan; da pružite pravnu pomoć g. Asanžu; i da učinite sve što je u vašoj moći da procesi koji se protiv njega vode budu u potpunosti saglasni sa principima zakonske i proceduralne pravičnosti.

Vaša izjava u tom pogledu ne bi trebalo da bude kontroverzna – to je jednostavno potvrda poštovanja demokratskih principa i vladavine prava.

Uvereni smo da ovaj slučaj predstavlja svojevrsnu prekretnicu, čiji značaj prevazilazi g. Asanža i WikiLeaks. U mnogim područjima sveta, pretnje smrću redovno ućutkuju ljude koji žele da objave ili podele kontroverzne materijale. Ako se dozvole ovakvi pozivi na linč g. Asanža, dobitnika Medijske nagrade Amnesty International-a, uspostaviće se zabrinjavajući novi presedan na engleskom govornom području.

U ovom presudnom trenutku, odlučna izjava vas i vaše vlade, mogla bi da napravi važan preokret.

Očekujemo vaš odgovor.

spisak potpisnika

Peščanik.net, 09.12.2010.