Gej strejt alijansa je od odgovornih lica u Medija centru Sava centra obaveštena da je konferencija za štampu povodom prezentacije Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2008: Ovo je zemlja za nas, planirana za četvrtak, 26. februar 2008, otkazana, uz obrazloženje da je za direkciju Sava centra sporan organizator ovog događaja.

Prema informacijama sa kojima raspolaže GSA, pomoćnik direktora za kongresnu delatnost Sava centra je zatražio od nadležnih u Medija centru da otkažu konferenciju GSA zbog delatnosti kojima se ova organizacija bavi, tj. rešavanje statusa i borbe za prava LGBT populacije u Srbiji.

Konferencija Ovo je zemlja za nas je trebalo da obuhvati teme kao što su nivo homofobije, slučajevi nasilja i diskriminacije nad gej osobama, odnos državnih organa i političkih partija prema gej populaciji, medijska slika, javno okupljanje, kao i mnoga druga pitanja vezana za prava gej osoba u Srbiji.

Pomoćnik direktora Sava centra Rade Hinić rekao je za RTS da je “Sava centar Međunarodni kongresni centar i da takve institucije svuda u svetu služe za ozbiljne skupove. Ne ulazim ni u čiju rasnu i polnu orjentaciju, ali mislim da taj skup može da se održi i na drugom mestu”.

Gej strejt alijansa je za večeras najavila proteste ispred Sava Centra.

 
Peščanik.net, 24.02.2009.