Dok po belom svetu cure strogo poverljiva dokumenta kojima se raskrinkava država u prestupu nad slobodom građana, u Srbiji cure testovi iz matematike za malu maturu. Takvi su nam prioriteti.

Oko 1,3 miliona ljudi u Srbiji potpuno je ili delimično nepismeno. Gotovo polovina stanovništva ima završenu samo osnovnu školu ili nema svih osam razreda. Na PISA testovima kod trećine petnaestogodišnjaka beleži se funkcionalna nepismenost. Trendovi ne daju znake poboljšanja, naprotiv, u najboljem statistika godinama miruje na ovim poraznim procentima.

Društvo i država ne pokazuju znake odgovornosti. Za medije su provaljeni testovi „nezapamćen skandal”, raspad obrazovnog sistema se ne računa. Za stanje u prosveti i nauci krivi su svetska ekonomska kriza, Evropska unija i Romi, koji nam namerno kvare prosek. Srbi su najpametniji, samo kad im se obezbede uslovi. Poneki đak ili studentkinja koji zablistaju na međunarodnim takmičenjima dovoljan su dokaz.

Zbog odlaganja testa iz matematike složno je osuđen ministar Žarko Obradović, posle kolege Mrkonjića najnepopularniji lik u kući Velikog brata. Glasalo se ovih dana za izbacivanje, opipava se puls naroda uz pomoć popularnih anketa, Obradović je već dobio malo jačeg keca.

Gostujućem predavaču čuvenog Megatrend univerziteta sad je izgleda odzvonilo. Prozvan je i u skupštini i proglašen krivim što nije sačuvao dragocene testove. Sa državne televizije Obradović je uvređeno poručio: ako sam ja kriv, odlazim. Nije se složio sa ocenom tabloida da je „pao“ na testu. Nije to pad, objasnio je ministar, samo sam pokleknuo. Odbacio je „rekla-kazala“ da je provaljen i test iz srpskog. Verovatno su se krili u zasebnim sefovima, ili je smena u obezbeđenju bila odmornija.

Glasine kažu da se na beogradskim ulicama test iz matematike kupovao po ceni od dve do devet hiljada dinara, dok je za srpski trebalo platiti oko 7.000. U krajevima u kojima škole umesto toaleta imaju poljske čučavce, cene su svakako bile niže.

U podne počinje maturski test iz matematike sa rezervnim zadacima. Do kraja dana đaci, roditelji i nastavnici zaboraviće ko je pao a ko poklekao u nevažnoj trci za prelaznu ocenu.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 19.06.2013.