Poglavar rimokatoličke crkve papa Benedikt XVI stigao je u posetu Velikoj Britaniji. Njega je u Edinburgu dočekala kraljica Elizabeta II. Benedikt XVI je drugi papa u istoriji koji je posetio Veliku Britaniju.

U svim mestima koja će papa obići pripremaju se demonstracije u znak protesta protiv njegovih konzervativnih stavova od kojih su samo neka protivljenje homoseksualizmu, abortusu i istraživanju matičnih ćelija.

Nepopularnost Benedikta XVI u Velikoj Britaniji je prethodnih godina još više porasla i zbog brojnih skandala u vezi sa pedofilijom katoličkih sveštenika. U Londonu se okupio veliki broj ljudi iz svih delova sveta koje su u detinjstvu seksualno ili fizički maltretirali katolički sveštenici. Oni optužuju papu da uprkos tome što izražava žaljenje i gnušanje nad zlostavljanjem dece nije učinio dovoljno da odgovorni budu kažnjeni.

Visoki papski savetnik kardinal Volter Kasper povučen je iz državne delegacije Benedikta XVI pred njegovu posetu Velikoj Britaniji nakon što je izjavio da dolazak na londonski aerodrom Heathrow nalikuje sletanju u zemlju Trećeg sveta i da je glavno obeležje Britanije „novi i agresivni ateizam“.

Dvojica vodećih britanskih intelektualaca Ričard Dokins i Kristofer Hičens u aprilu 2010. pokrenuli su kampanju za hapšenje pape Benedikta XVI u trenutku njegovog dolaska u Veliku Britaniju zbog zataškavanja slučajeva seksualnog zlostavljanja dece od strane katoličkih sveštenika.

Dokins i Hičens tražili su od dvojice poznatih britanskih advokata Džefrija Robertsona i Marka Stivensa, koji se bave slučajevima kršenja ljudskih prava, da istraže da li protiv pape može da se podigne optužnica. Stivens je tada u izjavi Rojtersu objasnio da u ovom slučaju postoje tri mogućnosti: tužba pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu, privatno ili javno suđenje za zločine protiv čovečnosti ili civilni postupak. Stivens je objasnio da papa ne uživa diplomatski imunitet od krivičnog gonjenja kao šef države, jer Vatikan ima status stalnog posmatrača u UN, a ne punopravno članstvo.

Hičens i Dokins optužuju papu da je dok je bio kardinal zanemarivao slučajeve zlostavljanja dece, dok je rimokatolička crkva takve optužbe odbacivala i optuživala medije da vode kampanju kojom narušavaju ugled pape.

Papa će ipak kao slobodan čovek biti u poseti Velikoj Britaniji od 16. do 19. septembra, što će koštati britansku vladu oko 14 miliona evra koja istovremeno priprema žestoke mere štednje. Benedikt XVI će svojom posetom Britaniji pokušati da oživi hrišćanstvo u Evropi u kojoj, kako je rečeno u Vatikanu, sve više jača sekularizam.

 
Pripremio Miloš Ćirić

Peščanik.net, 16.09.2010.