Ima Vlade, nema Vlade, i tako sve u krug … da ne pominjem, a kakve Vlade!?

Poplava očajanja, strepnje, psovanja, histeričnog kikotanja i nadrealnog teoretisanja nagrnula je na sve moje prijatelje ovih dana. Zavladao je panični osećaj da nadire nekakva zagađena voda do iznad nosa i da će nas, ako ne pobegnemo na vreme, odneti smrdljiva bujica ili nas lagano pojesti bakterije iz kanalizacije nakon što se podavimo. Skupljeni u male kružooke grupne terapije, imamo osećaj da nam je lakše, a zapravo prežvakavamo istu priču po stoti put i lupamo glavu oko izjava buzdovana Palme i Mrkonjića, ili ulickanog Dačića, kao da su to Nostradamusova proročanstva od kojih nam život zavisi.

Atmosfera u mojoj „maloj grupi za urgentnu mentalnu ispomoć“ potpuno je identična onoj iz prvih dana bombardovanja – devastirajuća frustracija sa primesama svega i svačega, od potpunog besa i mazohizma do teške depresije. Svako reaguje na svoj način, a ja sam poznata po tome što u kriznim situacijama panično perem kosu i navijam papilotne. Nemam pojma odakle mi taj odbrambeni mehanizam, a još manje koliko mi uopšte pomaže. To bi bila sjajna anegdota iz devedestih, kada se ne bi ponavljala i posle toliko godina. Papilotne su bile u upotrebi i onih dana kada je Koštunica imenovao Nikolića za predsednika Skupštine. Šta mislite, koliko komada mi je potrebno u ovoj situaciji?

Najmučnije od svega je to što smo prinuđeni da širom otvorenih očiju lovimo svaki potez malog Dačića, pa pokušavamo da anticipiramo šta će mu reći Papandreu, Palma, sa kim se sastao u Rusiji, voli li još uvek svetog Slobu ili ga nikada nije voleo, ima li dovoljno političke pameti u toj gici glavici sa šiškicama, hoće li nam oprostiti grehe iz prošlosti itd. Strah nas nagoni da gutamo odvratne pilule navodne reinkarnacije SPS-a, pa se još silimo da zbog toga budemo i zahvalni. Podeljeni smo između želje da vrisnemo „nosite se u mračnu rupu odakle ste ponovo izmileli“ i mazohističke potrebe da nam Gljivica ponovi „Volim i ja vas“. Dodajte mi papilotne!

Kako god se stvari odvijale narednih dana, nećemo biti srećni. Ili će nam se želudac prevrtati zbog moralno nepodnošljive koalicije DS i SPS, ili ćemo upasti u dobro nam poznat mrak klerofašističke koalicije sa kreativnim turbo pojačanjem DSS-a.

Šta nam je činiti? Imamo dve opcije – pobeći glavom bez obzira ili ostati i napraviti sopstvenu, što normalniju nišu u moru prljavštine (sanitarni otklon). Ako ste raspoloženi za drugu varijantu, imam jedan savet. Nemojte zaboraviti da ste Vi veliki, a oni su male, zle, sitničave gnjide. Gledajte ih sa visine i nemojte ih puštati u svoj život. Znam da ovo zvuči kao jeftino psiholigiziranje, ali zaista mislim da se možemo spasiti samo ako se emotivno „odmaknemo od situacije“, čak i kada je pomno pratimo. Vreme je za aroganciju!

Najviše ćemo im nauditi ako uspešno radimo svoj posao i vodimo srećan život – baloni umesto pogreba! Ukazaće se prilika i za pravi otpor, kada se saberemo i organizujemo. Zapušite nos, pripremite, za svaki slučaj, papilotne ili neki drugi alat za samopomoć u kriznim situacijama i pobedićemo!

 
Peščanik.net, 24.05.2008.


The following two tabs change content below.
Biljana Stojković, rođena 6. oktobra 1972. u Beogradu, profesorka na Katedri za genetiku i evoluciju Biološkog fakulteta u Beogradu. Magistrirala je i doktorirala na istom fakultetu. Od 1996. učestvuje u naučnim projektima u oblasti evolucione biologije. Autorka je većeg broja publikacija u vodećim međunarodnim naučnim časopisima, kao i poglavlja i knjiga iz oblasti evolucione biologije. Objavila je knjige „Darvinijana: vodič kroz evolucionu biologiju” (2009) i „Od molekula do organizma: molekularna i fenotipska evolucija” (2012). Religiju i misticizam svake vrste smatra najvećim preprekama za razvijanje inteligencije, kritike autoriteta i humanog i slobodnog društva. Svetliju budućnost vidi u sekularnom humanizmu, u čemu posebno važnu ulogu imaju popularizacija nauke, borba protiv klerikalizacije, ksenofobije i nacionalizma. Izvori najveće ljubavi, inspiracije i istrajavanja u Srbiji su joj suprug Oliver i sin Paja.

Latest posts by Biljana Stojković (see all)