Za sekretaricu LDP Ivanu Vojnović

Predmet: Ostavka na članstvo u LDP

 
Nakon što sam na sajtu LDP-a letimice pregledala komentare Ostavke Vesne Pešić i komentare povodom komentara te ostavke od strane Čedomira Jovanovića i napokon, pošto sam se upoznala sa Saopštenjem Političkog saveta LDP-a pod predsedavanjem Rajka Danilovića, odlučila sam da vam uputim ovo pismo.

Sve proteklo vreme trudila sam se da razumem “više interese” u politici LDP-a. Nije me pokolebala ostavka Nikole Samardžića, Biljane Srbljanović, Gorana Petrovića povlačenje Petra Lukovića, uskraćivanje podrške LDP-u od strane Vladimira Popovića – stalno sam nalazila opravdanje da najnaprednija stranka mora praviti određene kompromise i vatreno sam se zalagala da moji prijatelji, rođaci i susedi glasaju ubuduće upravo za nju. Sad mi je jasno da sam u stvari imala poverenja u LDP zato što je imala podršku Vesne Pešić i Žarka Koraća. Nakon najvećeg – otkako je osnovan LDP – političkog i populističkog gafa Čedomira Jovanovića – skandaloznih, nedostojnih LDP-a izjava o “kanibalima”, “Obaminim klovnovima” i intervenciji alijanse u Libiji, bez ikakvog osvrta na četrdesetdvogodišnje samovlašće Gadafija, očekivala sam reakcije članstva i, naravno, dočekala samo ostavku Vesne Pešić. Čekala sam zatim reagovanje članstva na tu ostavku i na Jovanovićev komentar. Dočekala sam samo preovlađujuće idolopokloničke izraze podrške svom predsedniku. Članstvu LDP-a je bilo potrebno dodatno tumačenje razloga Vesne Pešić i reagovalo je na kritiku svog predsednika, kao da se radi o DSS, DS, SRS ili SNS – ima li većeg poraza za jednu, bar u intencijama, prosvećenu stranku?

Umesto da posluša prijateljski savet Vesne Pešić i pokuša da ublaži štetu koju je napravio, umesto da se izvini Vesni Pešić i učini sve da je sačuva kao funkcionera LDP-a, Čedomir Jovanović je pravio aluzije da je ona ostavku trebalo da podnese na mesto poslanika. Sva je prilika da je ovom gospodinu ušla voda u uši. On misli da je veliki predvodnik buduće velike stranke i tako otkriva sve svoje političke i ljudske nedostatke.

Posebnu priču predstavlja Politički savet, koji je tobože nezavisno i s puno autoriteta bulaznio ponavljajući stare fraze, kao da se u međuvremenu ništa nije promenilo (“Bez te politike Srbija nikada neće postati moderno evropsko društvo, integrisano u EU i NATO, zasnovano na vrednostima slobode, ljudskih prava, iskorenjivanja mržnje, regionalne saradnje, modernizacije ekonomije, razvoja tržišta, obrazovanja i kulture koji su suština političke ideje preokreta, koju simbolizuje Liberalno-demokratska partija i na kojoj insistira“).

Kako i s kim LDP namerava da izboksuje ove ciljeve? S podaničkom armijicom laskavaca? Nema tu više mesta za mene i nemojte slučajno pomisliti da sam deo zavere protiv LDP.

Žao mi je što se Čedomir Jovanović preračunao, žao mi je što je LDP retardirao u DS, žao mi je, jer ja više nemam za koga da glasam. Naravno, zahtevam da me brišete iz članstva u LDP.

Gospođo Vojnović, Pismo moje ostavke upućujem vama i istovremeno E-novinama i Peščaniku, jer sam uverena da ćete moj disonantni ton baciti u kantu za smeće.

Miroslava Pecović

 
Peščanik.net, 09.04.2011.