Ustavni sud Srbije održaće danas (u utorak 21. maja) javnu raspravu povodom predloga za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine, koji su podnele poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, uz Udruženje za zaštitu ćirilice srpskog jezika ”Ćirilica” iz Novog Sada. Pred većem od petnaestoro sudija svoja mišljenja daće i desetak pozvanih pravnih stručnjaka.

Protivnici vojvođanske autonomije osporili su pravo Vojvodine na svoj glavni grad, da u njoj u službenoj upotrebi može da bude latinično pismo za srpski jezik, da je Vojvodina odgovorna za sopstveni održivi ekonomski, naučni, obrazovni, kulturni i turistički razvoj. Kao protivustavne označene su i odredbe Statuta koje predvidaju da Vojvodina zaključuje međuregionalne sporazume i osniva svoja predstavništva u inostranstvu, kao i da je nosilac izvršne vlasti u pokrajini.

Neka od ovih prava Vojvodini su jednom već osporena, 10. jula prošle godine, kada je Ustavni sud Srbije utvrdio neustavnost 22 odredbe Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine donetog 2009 – uz ciničnu napomenu da podržava decentralizaciju države, ali i da sve ima svoje granice. Izvan granica našla se i bezobalna konstatacija Ustavnog suda o “vođenju politike u određenoj oblasti društvenog života”.

Pad Statuta pokazaće da su ćirilica i turizam politički folklor; posle zabavnog programa, sledi pitanje vlasti. Pod tačkom razno pašće i Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine koja je sinoć (u ponedeljak 20. maja) usvojena većinom glasova poslanika u pokrajinskoj skupštini.

 
Izvori: Tanjug, Beta

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 21.05.2013.