“Treba ostaviti sve što je bilo loše u prošlosti – i to je SPS jasno i uradio”, rekao je Ivica Dačić, premijer i lider partije lošeg iz prošlosti. Uradila je to i požarevačka sutkinja Gordana Vidojković pod čijim je čekićem zastarela tužba zbog brutalnog prebijanja nekadašnjih požarevačkih Otporaša Momčila Veljkovića, Nebojše Sokolovića i Radojka Lukovića, koji je u međuvremenu poginuo.

Odlukom suda veći deo troškova maratonskog suđenja, 822.000 dinara, platiće preživeli Otporaši.

Sin lošeg, Marko Milošević, ne mora da plati ništa, dok su trojica od petorice neosuđenih batinaša obavezani da učestvuju u sudskim troškovima sumama od 108.000 do 166.000 dinara.

Javnost je odavno zaboravila unakaženo Lukovićevo lice na plakatima Otpora kojima je pokret mesecima uoči 5. oktobra ubeđivao građane da to ne bi trebalo da bude slika države u kojoj žele da žive. Od nanošenja teških telesnih povreda njemu i Nebojši Sokoloviću – Veljković se tada provukao “samo” sa modricama i nagnječenjima – prošlo je 13 godina. U međuvremenu je tužilaštvo dva puta odbilo da pokrene postupak protiv osumnjičenih, dok je prvi pretres po privatnoj tužbi održan skoro dve godine kasnije. Tokom naredne decenije, sutkinja je tri puta oslobađala optužene – jednom jer nije mogla da utvrdi ko je koga tukao, a dva puta zbog aspolutne zastarelosti. Proces je okončan krajem 2011.

Ministar i potpredsednik SPS Milutin Mrkonjić navodno je tada čestitao sutkinji, prozvanoj Markov sudija, “na hrabroj odluci”.

Hrabrost je, uostalom, pokazala i kada je na koncu sedmogodišnjeg sudskog procesa krivice oslobodila visoke policijske dužnosnike koji su maja 2000. godine na protestu sazvanom upravo zbog prebijanja trojice aktivista iz Požarevca, naredili hapšenje i protivustavno lišavanje slobode novinara Nataše Bogović i Bojana Tončića.

Jedan od prebijenih Otporaša iz Požarevca, danas advokat, Nebojša Sokolović jednom je već dobio proces protiv države pred Evropskim sudom za ljudska prava koji je proletos naložio Srbiji da mu isplati odštetu jer je njegov spor protiv Ivana Markovića, nekadašnjeg portparola JUL, trajao čak osam godina.

Po iscrpljivanju svih pravnih lekova u zemlji, sledi tužba Strazburu zbog još jedne loše epizode koju smo ostavili za sobom onako kako najbolje znamo – represijom, korupcijom, beščašćem.

Ukupnu cenu zapuštene prošlosti razmatraće buduće generacije.

 
Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 10.06.2013.