Suđenje anarhistima koji se terete da su bacanjem Molotovljevog koktela i iscrtavanjem grafita na zidu ambasade Grčke počinili međunarodni terorizam počinje 17. februara 2010. Zaprećena kazna za ovo krivično delo je do 15 godina zatvora.

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista poziva sve zainteresovane da prisustvuju javnom suđenju u Višem sudu u Beogradu.

Podsećanje

Policija je početkom septembra 2009. uhapsila Ivana Vulovića (24), Sanju Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepu (24) i Nikolu Mitrovića (29), pod sumnjom da su izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti bacanjem Molotovljevih koktela na zgradu grčke ambasade.

U roku od 24 sata, Republičko tužilaštvo je izmenilo policijsku kvalifikaciju počinjenog dela izazivanja opšte opasnosti u krivično delo međunarodnog terorizma.

Javno tužilaštvo je 3. novembra 2009. navodno bacanje dve zapaljene pivske flaše na grčku ambasadu okarakterisalo optužbom iz grupe najtežih zločina, čime šest antifašista tereti za međunarodni terorizam.

Okrivljenima je prilikom hapšenja određen pritvor koji je Vrhovni sud Srbije produžio. Anarhisti od hapšenja u septembru 2009. početak suđenja čekaju u pritvoru.

Peščanik.net, 27.01.2010.

Srodni linkovi

Vesna Rakić-Vodinelić – Pavlovljev refleks pravosudnog ulizištva

Grupa građana – Otvoreno pismo

B92 – Skup podrške anarhistima