Savez antifašista Srbije izražava nezadovoljstvo povodom uklanjanja istoričarke dr Branke Prpe sa mesta direktorke Istorijskog arhiva Beograda.

Gradske vlasti pridružuju se na ovaj način onima koji poručuju da je politikantska trgovina preča od angažovanog rada, stručnosti, intelektualne doslednosti i hrabrosti.

Kao direktorka Istorijskog arhiva grada, dr Branka Prpa je značajno unapredila rad ove ustanove svestrano ističući vrednost arhivske baštine i naučni pristup njenom korišćenju. Pri tome je i u međunarodnim okvirima doprinela afirmaciji Beograda podstičući interesovanje naučnih krugova za vredne fondove koji se čuvaju u Istorijskom arhivu Beograda dragocene za istoriografska istraživanja svetskih zbivanja a naročito u XX veku.

Savez antifašista Srbije smatra da je uklanjanje Branke Prpe  novi ustupak kvaziistoričarskim krugovima koji prekrajaju istoriju mimo dokumenata, stvarnih zbivanja i njihovih značenja, kao i snagama koje u reprezentativnim prostorijama Skupštine grada uspostavljaju kontinuitet sa saradnikom okupatora i zločincem Dragim Jovanovićem. Sve to je pljuvanje u lice slobodarskim i antifašističkim tradicijama Beograda.

 
Savez antifašista Srbije, 07.11.2009.

Peščanik.net, 06.11.2009.