- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Podrška Evropskih sindikata gej radnika

UNISON – najveći radnički sindikat u Engleskoj i Evropi, poslao je pismo podrške organizatorima beogradske Parade ponosa u kome izražava zabrinutost zbog prošlogodišnjeg nasilja na Paradi i poziva predsednika Srbije, gradonačelnika Beograda i Vladu republika Srbije da nastave da podržavaju Paradu ponosa.

„Od suštinskog je značaja da u Srbiji, kao modernoj zemlji koja je podnela zahtev za ulazak u Evropsku uniju, svi građani Srbije žive bez netrpeljivosti. Pravo na slobodu okupljanja je zagarantovano Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima i obaveza je država koje žele da postanu članice EU da poštuju i štite ljudska prava svih njenih građana, uključujući i lezbejke, gej muškarce, biseksualne i transrodne osobe. Pozdravljamo podršku koju državni organi i policija u Srbiji pokazuju zajedno sa organizatorima, kako bi Parada ponosa 2011. bila bezbedan događaj.“

Većina članova sindikata UNISON radi u javnim službama: policiji, obrazovanju, elektroindustriji, transportnim preduzećima, kao i u sektoru volonterstva. Samo tokom prošle godine UNISON je dobio 137.000 novih članova.

LGBT Laburisti iz Velike Britanije takođe su podržali održavanje Parade i u svom pismu naglasili: „Pozivamo srpske vlasti, uključujući Vladu Srbije, predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda da podrže Paradu ponosa i da njenim organizatorma i LGBT zajednici osiguraju održavanje ovog skupa mirnim putem“.

Laburisti dodaju da se na stotine Parada ponosa održava svake godine širom Evrope i da se one odvijaju mirno, u duhu slavlja i suživota u različitostima. Parada je znak napretka Evrope i znak nade da postoji bolja budućnost je u kontinuitetu rasta Parade.

LGBT Laburisti na kraju pisma dodaju i da će bezbedno održavanje Parade ponosa 2.oktobra ove godine „biti u korist Vlade Srbije, u korist međunarodnog imidža Srbija i njenog ugleda i da, iznad svega, ide u korist LGBT zajednice i celog srpskog društva“.

 
Parada ponosa, 21.09.2011.

Peščanik.net, 21.09.2011.