Nema naciste, a da nije Hrvat – logika je srpskih desničara. Ispred ruske ambasade u Beogradu održan je 3. marta skup podrške Putinovoj politici prema Ukrajini i, tim povodom, uručeno i pismo ruskom ambasadoru Aleksandru Čepurinu. Nestranačko udruženje političara, Dveri srpske, bilo je organizator ovog okupljanja. Na skupu je, između ostalih, govorio i dr Miša Đurković, predstavnik udruženja Srpski kod. Tumačeći dešavanja u Ukrajini, Đurković je okupljenima rekao: „Nacizam, koji nadire, izveo je nasilni puč u Ukrajini, smenio je legalnu vlast i doveo fašiste. Doveo ustaše ukrajinske iz zapadnog Lavova.“ Zbog čega ova analogija sa ustašama? Da nije možda ispravnije povući jednu drugu paralelu, i to onu između srpskih i ukrajinskih nacionalista. A evo i kako: ukrajinski nacionalisti se plaše Rusa i Rusije i traže podršku Zapada, dok se srpski nacionalisti plaše Hrvata, Bošnjaka, Albanaca i Zapada, i traže podršku Rusije. Da je ova druga analogija ispravnija, svedoči i sama Đurkovićeva izjava u kojoj Rusima poručuje da im je neprijatelj isti. Podržavamo Rusiju protiv ukrajinskih ustaša, kako bi sutra ona pomogla nama protiv hrvatskih, sledi iz Đurkovićeve izjave. Da bi Rusima stavio do znanja da front na zapadu, protiv hrvatskih ustaša, nije jedini, Đurković pominje i Kosovo: „Braćo, kao što na Kosovu, sećate se kad su ljudi ginuli zato što pričaju srpski jezik, u Kijevu se gine zato što se govori ruski jezik. O takvom nacizmu mi pričamo.“ Nacisti su oni koji ubijaju zbog jezika i pretenduju na iste teritorije kao i mi – definicija je nacizma od strane srpskih desničara.

Nije li Putin preduhitrio srpske nacionaliste kada je izjavio da Zapad podržava nezavisnost Kosova, a da na drugom mestu, kada mu to ne odgovara, uskraćuje to isto pravo stanovnicima Krima? Kako će Rusija, posle eventualne podrške nezavisnom Krimu (referendum je tamo zakazan za 30. mart 2014.) i dalje sprečavati konstituisanje Kosova kao međunarodno priznate države? Zar srpska desnica ne vidi da će se spoljnopolitička pozicija Rusije, kao zaštitnice međunarodnog prava i principa nemešanja u unutrašnje poslove drugih država, promeniti? Odgovor je da ih nije briga. Njima je potreban saveznik koji bi sutra intervenisao u njihovu, odnosno srpsku korist. Ovo potvrđuje i izjava Srđana Noga, jednog od starešina Dveri, na pomenutom skupu: „Međunarodno pravo, na koje se sad Zapad poziva, uništeno je devedeset prve rasturanjem Jugoslavije. (…) Dvadeset pet godina Srbi čekaju ovu reakciju Rusije.“ Ovde je poruka sledeća: Rusija nije kriva ako interveniše u Ukrajini, ili podržava separatizam. Drugi su uništili međunarodno pravo i Rusija to sada samo koristi. Što se tiče Srba, nismo ni do sada preterano brinuli za međunarodno pravo, ali smo se na njega pozivali jer nismo imali veliku silu koja bi se tukla na našoj strani. Situacija je sada drugačija: „Velika bitka je počela i Srbija se priključuje toj bici“, zaključuje i poručuje Nogo.

Hoće li Putin iskoristiti ovu petu kolonu u Beogradu? Već duže vreme ruski mediji na srpskom jeziku o Dverima pišu sa simpatijama. Ako se i dalje držimo paralele između srpskih i ukrajinskih nacionalista, vidimo da je „velika šahovska tabla“, barem što se tiče Dveri, već postavljena. Prema dverjanskoj politici, Srbija je Putinova figura u velikoj bici protiv Zapada, a Dveri su majstor koji će tu figuru izrezbariti i potruditi se da postane upotrebljiva. Nedavni nasilni ulazak u zgradu RTS-a, pod izgovorom da im državna televizija ne daje dovoljno vremena u predizbornom nadmetanju, dobra je pokazna vežba za eventualni kijevski scenario na beogradskim ulicama. Ali, ovoga puta sa drugim akterima i obrnutim spoljnopolitičkim predznakom.

Peščanik.net, 06.03.2014.

TEMA – UKRAJINA