Fond za humanitarno pravo zatražio je od ministra odbrane i načelnika generalštaba da onemoguće promociju knjige „Srebrenička podvala“, najavljenu za četvrtak 10. aprila u Domu vojske Srbije, kojom se negira genocid u Srebrenici i činjenice utvrđene u presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde.

Od nadležnih se očekuje da onemogućavanjem takvog skupa u prostorijama državnih institucija pokažu poštovanje prema žrtvama najtežeg zločina počinjenog na teritoriji bivše Jugoslavije u ratovima devedesetih, kao i da Republika Srbije poštuje svoje međunarodne obaveze, ističe se u saopštenju Fonda.

Izdanje organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ koja poslednjih godina u Banja Luci stvara pseudonaučni diskurs osporavanja broja žrtava i razmera zločina počinjenog u Srebrenici, knjiga „Srebrenička podvala“ delo je penzionisanog pukovnika Ratka Škrbića koji je najavljen kao „vrsni poznavalac vojnih veština“. Pored iskustva na ratištu u redovima vojske Republike Srpske, organizatori promocije u najavi ističu i da je kao svedok odbrane pred Haškim tribunalom u srebreničkim predmetima Miletić i Tolimir „autor stekao uvid u dragocen i voluminozan materijal Tužilaštva koji se odnosi na događaje u Srebrenici u julu 1995. godine“.

Međutim, kako ističe Fond za humanitarno pravo, svedočenje Ratka Škrbića kao ekspertskog svedoka odbrane u predmetu Tolimir nije prihvaćeno. U svom svedočenju pred MKSJ, Škrbić je tvrdio da je „praćenjem kretanja bošnjačkog stanovništva tokom rata“ zaključio da broj od 7.000 ubijenih ne može biti tačan i da je do tog zaključka mogao doći „svako ko ima bazično znanje matematike“. Veće je međutim zaključilo da on osim vojničke obuke nema nikakvo dodatno obrazovanje i da mu „očigledno nedostaje ekspertiza upravo u onoj stvari koju pokušava da dokaže”. Veće je takođe osporilo njegovu metodologiju kao nepostojeću i kontradiktornu, izvore kao nejasne, a izveštaj kao nestrukturiran sa „svega dve fusnote“. Veće je konačno zaključilo da svedočenje Ratka Škrbića „zbog teških nedostataka metodologije svedoka koji nema relevantnu ekspertizu, u kombinaciji sa njegovim upitnim motivima […] očigledno ne ispunjava ni minimalne standarde pouzdanosti“.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Škrbić je rekao kako u pisanju svoje prethodne knjige „Srebrenica – genocid nad istinom“, u kojoj takođe negira izvršenje genocida, nije smatrao relevantnim i nije uzeo u obzir ključne dokaze, poput DNK analize vršene u vreme pisanja knjige kojom je utvrđeno da je preko 5.000 tela bosanskih Muslimana povezano sa Srebrenicom; presretnutog razgovora u kom se general Beara žali generalu Krstiću da mu je ostalo još „3.500 paketa“ koje treba „raspodeliti“; ili borbenog izveštaja pukovnika Vinka Pandurevića u kojem se navodi da je u zonu odgovornosti zvorničke brigade dovedeno 3.000 zarobljenika koje nema ko da čuva.

„Srebrenička podvala“ već je jednom predstavljena u Beogradu, na prošlogodišnjem sajmu knjiga, uz učešće recenzenata iz SANU. Škrbić, kao i drugi autori organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“ u svojim publikacijama i javnim nastupima, između ostalog, tvrde da su na mezarju u Potočarima tajno sahranjene srpske žrtve iz srebreničkog regiona dok se među popisanim bošnjačkim žrtvama u stvari nalaze izmišljena ili imena živih osoba, te da „stvarni“ broj žrtava iznosi nekoliko stotina uglavnom vojnika.

Delatnosti organizacije sa sedištem u Holandiji godinama finansira vlada Republike Srpske, a usmerene su pre svega na obaranje izveštaja o Srebrenici koji je 2004. usvojila tadašnja entitetska vlada u Banja Luci.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 10.04.2014.

Srodni link: Strepnja i nada