Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Evropljani veoma precenjuju broj muslimana koji žive u njihovim zemljama. I taj trend je u porastu. Istraživački centar Ipsos Mori je ispitivao jaz između doživljaja stvarnosti i realnosti u 40 zemalja sveta tokom 2016. godine. Ispostavilo se da francuski građani najviše preteruju kada je reč o broju muslimana koji žive ili će živeti u njihovoj zemlji. Oni smatraju da 31 odsto stanovništva Francuske čine muslimani, što je gotovo trećina. A prema Pew istraživanju, muslimana u Francuskoj je 2010. bilo 7,5 odsto ili jedan na svakih 13 stanovnika.

Francuski ispitanici najviše greše i u proceni koliko muslimana će živeti u Francuskoj 2020. godine. Prosečna procena je da će za 4 godine muslimani činiti 40 odsto francuskog stanovništva, što je gotovo 5 puta više od projekcije Pew istraživanja, koja iznosi svega 8,3 odsto. Ispitanici iz Italije, Nemačke i Belgije smatraju da više od petine stanovništva njihovih zemalja čine muslimani, dok se u stvarnosti ovaj broj kreće između 3,7 odsto u Italiji do 7 odsto u Belgiji. Građani ovih zemalja takođe precenjuju očekivani broj muslimanskog stanovništva u 2020. godini.

Odgovori na pitanje: Koliko u vašoj zemlji ima muslimana na svakih 100 stanovnika?
Izvor: Ipsos Mori, Pew Research, De Standaard (Belgija) / Statistics Kanada

Ispitanici iz Velike Britanije trenutni broj muslimana procenjuju na 15 odsto, što je 3 puta više od stvarnog broja u 2010, dok su procene za 2020. još veće i iznose 22 odsto u odnosu na relano očekivanih 6 odsto. U SAD je prosečna procena da muslimani čine šestinu stanovništva, dok prema Pew istraživanju oni čine samo 1%, dok su buduće projekcije još veće (22% prema realnih 6%). Ispitanici iz Australije smatraju da 12,5 odsto stanovnika njihove zemlje čine muslimani, dok je tačan broj 2,4 odsto. Njihova očekivanju su da će do 2020. u Australiji živeti 21 odsto muslimana, dok je stvarna projekcija svega 3 odsto.

Odgovori na pitanje: Koliko će u vašoj zemlji biti muslimana 2020. na svakih 100 stanovnika?
Izvor: Ipsos Mori, Pew Research

Anketa se takođe bavila stavovima stanovništva prema abortusu, homoseksualnosti i seksu pre braka, pitajući ispitanike koliki deo populacije po njihovoj proceni ove pojave smatra moralno neprihvatljivima. Tačan odgovor najviše su promašili građani Holandije i to na sva 3 pitanja: ispitanici su smatrali da 37 odsto stanovništva ne odobrava abortus, dok ga u stvarnosti samo 8 odsto smatra moralno neprihvatljivim. Dok samo 5 odsto holandskih građana smatra seks pre braka i homoseksualnost moralno neprihvatljivima, ispitanci su očekivali da ih ima 34 i 36 odsto. Sa druge strane, ispitanici iz Indonezije smatraju da se homoseksualnosti protivi 79 odsto stanovništva, dok je stvarna cifra čak 93 odsto.

Postavljeno je i pitanje koliko ljudi smatra da je srećno. Ispitanici svih zemalja su značajno potcenili broj srećnih ljudi. Kanadski građani su bili najbliži tačnom odgovoru, iako su i oni prilično promašili: oni smatraju da je 60 odsto njihovih sugrađana srećno, dok je prava brojka 87 odsto. Građani Južne Koreje su najviše potcenili nivo nacionalne sreće, procenivši da se samo 35 odsto stranovništva smatra srećnim, što nije ni blizu broja od 90 odsto onih koji su u istraživanju iz 2010. izjavili da se osećaju „srećnima“ ili „prilično srećnima“.

Anketa koje je sprovedena pred izbore u SAD postavila je pitanje ko će pobediti. Trumpovu pobedu su očekivali ispitanici iz samo 3 zemlje: Rusije (polovina ispitanika je smatrala da će on pobediti u poređenju sa 29 odsto onih koji su mislili da će to biti Hillary Clinton), Srbije (42% Trump, 29% Clinton) i Kine (32% Trump, 28% Clinton).

Metodologija: Ipsos Mori je od 22. septembra do 6. novembra 2016. anketirao 27.250 ispitanika u 40 zemalja: Argentina, Australija, Belgija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Čile, Kina, Kolimbija, Češka Republika, Danska, Francuska, Nemačka, Hong Kong, Mađarska, Indija, Indonezija, Izrael, Italija, Japan, Malezija, Meksiko, Crna Gora, Holandija, Norveška, Peru, Filipini, Poljska, Rusija, Srbija, Singapur, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija, Švedska, Tajvan, Tajland, Turska, SAD i Vijetnam. Prikupljeni podaci su prilagođavani profilu stanovništva. „Stvarni“ odgovor na svako pitanje je uzet iz različitih proverenih izvora za svako pitanje i svaku zemlju. Ipak nije bilo moguće obezbediti rezultate za svaku zemlju i svako pitanje, jer podaci negde nisu bili dostupni. Kompletna lista izvora je ovde.

Pamela Duncan, The Guardian, 13.12.2016.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 14.12.2016.