Policija 2. novembra pokušala privođenje studenata koji su protestovali protiv održavanja nelegalnih izbora za studentski parlament Filozofskog fakulteta u Beogradu.


Saopštenje grupe Odbrani Filozofski

Dana 01. i 02. 11. 2010. studenti i studentkinje Filozofskog fakulteta u Beogradu okupljeni oko grupe Оdbrani Filozofski održali su akciju bojkota nelegalnih izbora za Studentski parlament (SP). Naime, nelegalne izbore za SP po drugi put ove godine organizuju studenti Filozofskog fakulteta (ovako je to izgledalo prvi put), koji su ujedno i funkcioneri Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, grubo kršeći proceduru i to uz podršku Uprave Fakulteta, na čelu sa dekanicom Vesnom Dimitrijević.

Grupa Оdbrani Filozofski delila je studentima i studentkinjama okupljenim na Platou letke koji nose informaciju o karakteru izbora i objašnjavaju neophodnost alternativnog studentskog (samo)organizovanja kao jedinog načina da se reše nagomilani studentski problemi.

Tokom trajanja akcije, grupa od desetak policajaca pokušala je da, prema sopstvenim rečima na osnovu “anonimne dojave”, spreči studente i studentkinje da distribuiraju materijal, uz pretnju da će ih uhapsiti. Ovom prilikom policajci su ulazili i u zgradu fakulteta kako bi studentima brisali snimljeni video materijal i na taj način uklonili tragove represije koju sprovode. Posle sat i po vremena zadržavanja, bez obrazloženja o kojim nelegalnih radnjama je reč u anonimnoj dojavi, policija je pokušala da privede studente iz grupe Оdbrani Filozofski odvevši ih od Platoa do policijskih kola u Vasinoj ulici. Posle dodatnih sat i po vremena koliko je trajalo odlučivanje o tome da li hapšenje sprovesti do kraja, a usled prisustva novinara koje su studenti u međuvremenu pozvali, policija je studente vratila na Plato.

Korumpiranim studentskim telima poput studentskog parlamenta, koja rade pre svega u korist svojih partija, nužno je suprotstaviti plenum kao direktno demokratski način organizovanja koji je sposobniji da se uhvati u koštac sa problemima sa kojima se studenti suočavaju trenutno kako kod nas tako i širom Evrope, a to su astronomske školarine, visoke takse koje fakulteti neopravdano naplaćuju na ime svojih redovnih usluga, loš kvalitet studija, eksploatacija saradnika u nastavi, korupcija i tako redom. Ovde je, ukratko, reč o problemu propale reforme sistema visokog obrazovanja čiji su studentski parlamenti deo, a koja je sa svoje strane opet deo šireg paketa neoliberalnih reformi koje se globalno primenjuju.

Ovom globalnom udaru na stečena prava studenata i šire radnika moramo se i suprotstaviti na globalnom nivou – zato se organizuju internacionalni sastanci/akcije studenata, kao i koordinisane sinhrone akcije u različitim gradovima širom Evrope/sveta, a to sve ima za cilj razmenu iskustava, osnaživanje solidarnosti i jačanje pokreta.

Nastavljamo borbu za autonomni univerzitet i besplatno obrazovanje!

Organizuj se na svom fakultetu!

Jedan svet, jedna borba!

 

Slobodni plenumi umesto partijskog parlamenta

Zašto alternativno studentsko organizovanje?

Studentski parlamenti pokazali su se nesposobnim da odgovore na studentske zahteve i reše hronične studentske probleme. To se dešava delom zbog korupcije koja u ovim telima postoji, a delom zbog uticaja koje na njih vrše političke stranke ili uprave fakulteta. Primer ovakve prakse jeste i situacija koja se stvorila u aprilu ove godine na našem fakultetu, kada je grupa stranačkih aktivista pokušala da lažira izbore za studentski parlament u korist studenata koji su ujedno i članovi ili funkcioneri Demokratske stranke i Srpske napredne stranke, a u čemu im je najveću podršku dala upravo dekanica Vesna Dimitrijević. Zato i nije iznenađujuće što isti ovi ljudi i danas nastavljaju farsu organizovanja lažnih izbora. Nakon ovakvih, najgrubljih, malverzacija u vezi sa Studentskim parlamentom, studentkinje i studenti Filozofskog fakulteta održali su svestudentski sastanak – plenum – na kome su odlučili da na fakultetu uspostave direktno-demokratsko studentsko sindikalno organizovanje.

Šta je studentski plenum?

Studentski plenum predstavlja alternativno studentsko organizovanje zasnovano na principu direktne demokratije gde odluke donose svi prisutnih učesnici/ce plenuma. Ovakav princip borbe za studentska prava i poboljšanje uslova studiranja već je ostvarivao rezultate u drugim zemljama poput Hrvatske, Austrije, Nemačke, Francuske, itd. Svi studenti prisutni na plenumu dobrodošli su da učestvuju u njegovom radu, dok je sam plenum otvoren za sve zainteresovane. Na samom početku plenuma bira se moderator/ka čija je funkcija da prati ko se javlja za reč. Nakon toga, prisutni predlažu tačke dnevnog reda i otvaraju diskusiju po njima. Pojedinačni ili kolektivni problemi vezani za studiranje kolektivno se diskutuju, nakon čega se biraju i metode za rešavanje tih problema. Na ovaj način, u donošenju odluka ravnopravno učestvuju svi kojih se te odluke tiču, za razliku od predstavničkih tela u kojima izabrana manjina donosi odluke u ime i bez konsultovanja većine.

Koji su to problemi studenata i studentkinja Filozofskog fakulteta?

Bilo da su u pitanju visoke školarine, astronomske i besmislene takse za sve i svašta, seksualna uznemiravanja, maltretiranja i nipodaštavanja studenata/kinja od strane profesora, uticaj političkih stranaka, nedostatak osnovnih nastavnih sredstava, čak i prostora za izvođenje nastave dok uprava fakulteta sa druge strane velikodušno izdaje preko 1000 m² komercijalnim subjektima – ovi problemi nisu karakteristični samo za naš fakultet. Ipak, to nas ne oslobađa od odgovornosti koju imamo svaki put kada izaberemo da se ovim pitanjima ne bavimo pod izgovorom da se „to svuda dešava”.

BOJKOTUJ IZBORE!

RECI NE PARTIJSKOM UNIVERZITETU!

HOĆEMO PLENUME!

 
Peščanik.net, 07.11.2010.