Organizacioni odbor skupa “Odgovor građana na nasilje” obaveštava javnost da je načelnik policijske stanice Stari Grad, Željko Perošević, usmeno saopštio organizatorima da policija neće odobriti održavanje skupa u Pionirskom parku, u petak 2. oktobra u 16 časova.

Umesto obrazloženja, od policije je dobijen odgovor da koju god dokumentaciju doneli skup svakako neće biti dozvoljen. Organizatorima je ponuđeno da skup održe na Ušću. Načelnik je pozvao organizatore da se za dozvolu obrate višim instancama, a pogotovu gradonačelniku Draganu Đilasu, jer je “grad njegov”.

Pozivamo građane da se pojave na skupu u petak, 2. oktobra u 16 časova u Pionirskom parku i time pokažu da ne pristaju na partijsku državu i uskraćivanje svojih ustavnih prava. Organizatori obaveštavaju javnost da neće pristati na selektivnu primenu zakona i da će skup u svakom slučaju biti održan.

Organizatori podsećaju javnost da se skupovi političkih stranaka održavaju na svim mestima u gradu i da se u tim slučajevima ne primenjuju zakonske odredbe, dok se građanski skupovi ili skupovi za zaštitu ljudskih i manjinskih prava zabranjuju.

Između ostalih na skupu će Vam se obratiti:

Branko Cvejić, Ružica Đinđić, Voja Brajović, Gorčin Stojanović, Srđan Dragojević, Želimir Žilnik, Lena Bogdanović, Jelena Đokić, Tanja Vojtehovski, Kokan Mladenović, Srbijanka Turajlić, Ivan Tasovac…

Organizacioni odbor će povodom zabrane skupa održati vanrednu konferenciju za štampu u četvrtak, 1. oktobra u 11 časova u Medija centru

Za organizatore skupa:

Inicijativa mladih za ljudska prava
Civil Rights Defenders
Linet
Centar za kulturnu dekontaminaciju

 
Peščanik.net, 30.09.2009.