Gašenje nedeljnika Feral Tribune u junu 2008. posle 15 godina izlaženja, podstaklo je Mediacentar Sarajevo i Mirovni institut iz Ljubljane da doprinesu da taj događaj ne ostane bez osvrta o vrednosti i važnosti kritičnog i nezavisnog novinarstva, i bez rasprave o tome šta gašenje takvog novinarstva govori o društvu, medijskom sistemu i novinarskoj zajednici u Hrvatskoj i cijeloj regiji.

Do kraja 2009. godine, uz pomoć sredstava medijskog programa Instituta za otvoreno društvo (Open Society Institute), planirana je priprema digitalnog arhiva svih brojeva Feral Tribuna, a za to vreme tribine u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu i Zagrebu će služiti da se podstakne rasprava i razmišljanje o položaju novinara i medija u regiji danas, i o tome koji činioci u sadašnjim okolnostima doprinose i mogu doprineti da kritičko i nezavisno novinarstvo preživi i ima uticaj u društvu.

Tribina u Beogradu će se održati u ponedeljak, 21. decembra u CZKD-u, Birčaninova 21, sa početkom u 19h. Na tribini će osnivači i članovi uredništva Feral Tribuna sa novinarima i urednicima iz Srbije raspravljati o tome šta čini slobodno i nezavisno novinarstvo, šta ga onemogućava i kakve su mu perspektive.

Učesnici tribine:

Viktor Ivančić, osnivač i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribuna Predrag Lucić, osnivač i nekadašnji odgovorni urednik Feral Tribuna Boris Dezulović, osnivač i do 1999. jedan od urednika Feral Tribuna Svetlana Lukić, saurednica Peščanika Vukašin Obradović, osnivač i glavni i odgovorni urednik Vranjskih i Nebojša Popov, glavni i odgovorni urednik Republike.

Tribinu će voditi Tomislav Marković, jedan od urednika Betona i zamenik glavnog i odgovornog urednika E-novina.

 
Mediacentar Sarajevo, Mirovni institut iz Ljubljane i Centar za kulturnu dekontaminaciju, 07.12.2009.

Peščanik.net, 19.12.2009.