Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Fotografije čitalaca, Rade Vilimonović

Kad pomislite da nema dalje, sledi novi klimaks. Drama spasavanja Grčke bliži se još jednom vrhuncu. Ona je mala, slaba i bankrotirana, ali atinski heroji Aleksis Cipras i Janis Varufakis još uvek se bore i gledalac shvata: na pozornici evrokrize istovremeno se igraju teatar apsurda i grčka tragedija, a Angela Merkel je ispustila rediteljsku palicu. Pre nego što bude kasno, krivca treba da potražimo u Berlinu, a ne u Atini.

Ovih dana je grčkom ambasadoru u Berlinu naređeno da sav keš koji ima pošalje kući: svaki cent je važan. Ali to nije dovoljno. Postoji daleko izdašniji izvor novca koji snabdeva grčku centralnu banku: ELA – Emergency liquidity assistance / Hitna pomoć za likvidnost. Ova mera nije bila predviđena za finansiranje država i svakako ne spada u nadležnost ECB-a. Ali takvi instrumenti postoje i ECB ih spremno koristi. Pozdravlja vas Mario Dragi, predsednik ECB koji uskače kada zakaže Angela Merkel.

Ona želi da vodi, ali nije dorasla tom zadatku i postala je talac antievropskog nemačka-marka-nacionalizma – jer je to naša prava pozicija. Kao da evro ne postoji. Naše jedino objašnjenje evrokrize je da pohlepni Grci otimaju naš novac.

Austrijski novinar Robert Misik je dobro primetio da se diskurs nemačke političke klase i medija odvija s onu stranu evropske realnosti: „I nemački levo-liberalni mediji imaju iskrivljenu predstavu o „radikalnom ministru finansija Grčke“, koji se neopravdano optužuje za sve i svašta. Da biste saznali istinu, morate da čitate New York Times, Guardian ili konzervativni Telegraph, za koje je Varufakis „gobalna ekonomska zveda, postkejnzijanac, radikalni levičar, pop zvezda među ekonomistima, čovek koji je napustio udobnu profesuru u Ostinu da bi preuzeo najteži posao na svetu. Uzbudljiv potez vredan divljenja“. Ali u Nemačkoj „ovo je još samo jedan grčki spin“.

Naravno, Grčka će morati da se menja. Balkanski vizantizam je otporan: šta je Berlin očekivao, Dansku na Mediteranu? Da li je Merkel htela da otvori prodavnicu girosa1 u Atini? Ali nemačka politka pomoći Grčkoj nije vic nego katastrofa. Lek gospođe Merkel se ispostavio kao otrov: nezaposlenost mladih u Grčkoj je još uvek 60%, zaduženost u odnosu na BDP je od početka krize porasla sa 124 na 180 odsto. Ali Merkel samo posmatra, a drugi neka delaju. Patnja građana Grčke primorava Evropu na promenu kursa.

Predsednik Evropske komisije Junker je izjavio da je u Grčkoj nastupila „humanitarna kriza“. Šef Junkerovog kabineta Martin Selmair je bio još konkretniji: „Dosadašnji program pomoći pokazao se narealnim i socijalno neuravnoteženim, a građani Grčke su platili visoku cenu reformi“. Politika štednje Angele Merkel doživela je krah pred celim svetom.

Ona stoji pred ruševinama svoje politike. Levičari iz Atine su svoju slabost pretvorili u snagu. Prislonili su pištolj na slepoočnicu i prete samoubistvom: kako drugačije razumeti pretnju o napuštanju evrozone i obustavljanju otplate duga. Ali to nije drskost već očaj.

Spiegel, 04.06.2015.

Preveo Miroslav Marković

Peščanik.net, 05.06.2015.

GRČKA KRIZA

________________

  1. Nemačke reči za giros i žiro račun se pišu isto.