Kratka beleška pod tačkom razno među zaključcima usvojenim na zasedanju Evropskog saveta u petak glasi: „Evropski savet prihvatio je zaključke i preporuke Saveta ministara od 25. juna i odlučio da otvori pristupne pregovore sa Srbijom. Prva međuvladina konferencija održaće se najkasnije u januaru 2014. godine. Pre toga, Savet ministara će usvojiti okvir za pregovore koji će Evropski savet potvrditi na svom redovnom zasedanju o proširenju.”

Kiseli osmesi na licima zvaničnika iz Beograda – tačnije iz Kruševca gde je održana svečana, vidovdanska sednica vlade, pokazali su da šefovi evropskih država nisu do kraja razumeli mitski značaj datuma za Srbiju. Kako tvrde izvori iz Brisela, iz konačne verzije zaključka bar je izbačena reč „decembar” kao termin sledećeg razmatranja konkretnih posledica današnje odluke Evropskog saveta, što eksperti tumače kao vrlo važan ustupak.

S druge strane, na insistiranje Nemačke očekivane posledice omeđene su konceptom „potvrde” čiji je smisao pokušao da objasni Herman van Rompej, predsedavajući Evropskog saveta. „Mi smo i u današnjim zaključcima jasno naveli da je potrebna potvrda – i to je jako dobra reč – dakle Evropski savet treba da potvrdi okvir za otvaranje pristupnih pregovora, to je inače naša normalna procedura i to nije nikakav dodatni uslov”.

Terminološku zabunu otklonila je na kraju nemačka kancelarka Angela Merkel, pa je sada jasno da će primena briselskog sporazuma Prištine i Beograda biti preduslov da se o bilo kakvoj potvrdi uopšte razgovara – u decembru ili na redovnom zasedanju Evropskog saveta koje se održava u decembru, svejedno.

Evropski predstavnici, ipak, ohrabrujuće su veseli. Van Rompej koji je vaseljeni prvi tvitovao radosnu vest, u nedelju će u Zagrebu prisustvovati svečanom ispraćaju Hrvatske u Uniju a već sledećeg dana stići će u slavljeničku posetu Beogradu i Prištini – kojoj je danas obećan početak pregovora o stabilizaciji i asocijaciji.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 28.06.2013.

Srodni link:

Zaključci Evropskog saveta