Nijedan od predloženih kandidata za poverenika za zaštitu ravnopravnosti nije dobio neophodnu podršku Odbora za ustavna pitanja Skupštine Srbije, pa će se postupak izbora poverenika ponoviti.

Za kandidata Liberalno-demokratske partije Gorana Miletića koga je podržalo 210 organizacija civilnog društva iz cele Srbije glasao je samo predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, a ostalih devet članova Odbora bilo je uzdržano.

Kandidat Koalicije Za evropsku Srbiju Milutin Đuričić odustao je od kandidature jer, kako je rekao „ne želi da se ta važna funkcija politizuje“. Kandidatkinja koja se sama prijavila za mesto poverenika, Gordana Ćušić, nije dobila nijedan glas.

Predsednica Poslaničkog kluba Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je na sednici Odbora da je Miletićev nedostatak „to što nema praktičnog iskustva u pravnoj zaštiti pred sudom, već je isključivo bio angažovan u nevladinim organizacijama ili na poslovima izrade zakona“.

Saša Gajin, koordinator Koalicije protiv diskriminacije za e-novine je rekao da je „na sednici Odbora pokazan politički animozitet kada je kandidat koalicije koju predvodi DS odustao od kandidature, pa su predstavnici vladajuće koalicije učinili sve ne bi li dokazali da Goran Miletić ne ispunjava uslove da bude izabran za poverenika“.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović rekla je da će od poslaničkih grupa zatražiti da ponove postupak kandidovanja za poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

 
Peščanik.net, 19.02.2010.