Centar za razvoj civilnog društva (CRCD) sa uvažavanjem uzima na znanje spremnost sadašnjih vlasti Srbije da se u sklopu obeležavanja godišnjice Drugog srpskog ustanka suoče sa složenim bremenom istorijskog nasleđa.

CRCD je svestan da odnos prema Majskom prevratu ne predstavlja samo odnos prema istoriji, nego da ima i prepoznatljive spoljno-političke konotacije u današnjem vremenu. Jednostavnije rečeno, već samo preispitivanje uloge poslednjih Obrenovića, umesto njihove trajne besprizivne osude, koja je trajala duže od sto godina, predstavlja deo potrage za uporištem u tradiciji za aktuelnu pro-evropsku politiku Srbije.

CRCD pozdravlja podizanje spomenika kraljici Dragi Obrenović u Gornjem Milanovcu i u ovom gestu lokalne samouprave pomenute opštine, kao i u rečima predsednice Narodne skupštine Slavice Đukić Dejanović izgovorenim tom prilikom, vidi jedan od znakova nastojanja da se opterećenjima kojima prošlost pritiska Srbiju priđe na odmeren i produktivno kritičan način.

Ubistvo Aleksandra i Drage Obrenović bilo je organizovano uz podršku jedne strane sile i izvedeno od strane oficira koji su prekršili zakletvu. Sam tretman posmrtnih ostataka ubijenih od strane egzekutora, koji su raskomadali i defenestrirali tela žrtava, ušao je u udžbenike forenzične psihopatologije i doveo do prekida diplomatskih odnosa Srbije i nekih evropskih sila.

Ubistvo Aleksandra i Drage Obrenović bilo je praćeno asasinacijama državnih službenika, uključujući predsednika vlade i ministra vojske, koji su bili na svirep i podmukao način ubijeni u svojim domovima. CRCD je sasvim svestan da će se rad kritičke istoriografije na svestranom sagledavanju istorije moderne Srbije produžiti u toku narednih decenija.

S druge strane, CRCD pozdravlja nastup predsednice Narodne skupštine, koja je u prisustvu većeg broja pripadnika diplomatskog kora pokazala spremnost da pogleda u oči jednom delikatnom trenutku u istoriji ove države: Draga Obrenović je ubijena i zato što se ponašala kao slobodna žena i zločinci koji su izveli kraljeubistvo su svojim sabljama kojima su komadali njene posmrtne ostatke pokušali da je ponize kao ženu.

Prisustvo ministara Žarka Obradovića i Verice Kalanović otkrivanju spomenika Dragi Obrenović govori o spremnosti sadašnje Vlade Srbije da se suoči sa složenim bremenom istorijskog nasleđa, a prisustvo predstavnika diplomatskog kora simbolično anulira prekid diplomatskih odnosa koji je usledio nakon majskog zločina 1903. godine.

Respektujući pravo istorijske nauke da jedina donosi meritorne sudove o istorijskim ličnostima i događajima, CRCD izražava snažnu nadu da će najviši državni funkcioneri i u drugim prilikama nastaviti da primenjuju jedan otvoren i predrasuda lišen način sučeljavanja sa prošlošću.

 
Centar za razvoj civilnog društva, 27.04.2010.

Peščanik.net, 27.04.2010.