Nekadašnji ministar Aleksandar Vučić otkrio je, a nekadašnji urednici Nacionala razasuti po novoj srpskoj patriotskoj štampi razradili su slučaj transparenta sa stadiona u Novom Pazaru. Tamošnja navijačka skupina po imenu Torcida ispisala je kako se taj stadion ima zvati po Aćifu efendiji, što je iznerviralo prvopomenute, koji su potom prozvali državnog tužioca, a ovaj je brže bolje obećao privođenje autora i nosača transparenta.

Ali zašto, pitam se, medijski linčovati i hapsiti navijače zbog veličanja lika i dela Aćifa Hadžiahmetovića? Pa čuveni je efendija, kako ističu njegovi sledbenici, spasio svoje sunarodnike od genocida u Drugom svetskom ratu. A spasio ih je tako što je voljom Trećeg rajha komandovao gradom i širom okolinom od 1941. do 1944. On je morao da sarađuje sa nacistima, naglašava složno novopazarska Torcida, morao je – jer je samo tako mogao obezbediti biološki opstanak Bošnjacima-Muslimanima.

I što bi se naše pravosuđe bavilo Aćifom i njegovim sledbenicima? Može, ali ako neko podnese zahtev za rehabilitaciju “Bošnjačke majke” iz Sandžaka.

I što bi nova srpska patriotska štampa imala nešto protiv predloga Torcide? Valjda je logičnije da se zainteresuje za pogibiju efendije, jer su ga partizani 1945, čim su ga se dovatili – streljali. A i za grob mu se ne zna, ali tim bi se već mogla pozabaviti ozbiljna Politika.

A i naša bi nacionalno osvešćena politička elita prva morala da razume Aćifa. Da se što pre organizuje i preostalim živim pripadnicima njegove Muslimanske milicije izglasa penzija, da se dogovori da smo imali tri antifašistička pokreta, da nađe pare RTS-u za dokumentarni serijal o genijalnom taktiziranju ovog sandžačkog vođe tokom Drugog svetskog rata, da došapne novopazarskoj ispostavi Bije da položi vence na neznani grob…

Verujem da će naši branitelji vere i države ubrzo uvideti da su se ogrešili o Aćifa efendiju. Pa neka se zamisle gde bi oni danas bili, ustvari da li bi uopšte postojali da nije bilo mudre politike i još mudrijeg vojevanja Milana Nedića, Dimitrija Ljotića, Draže Mihailovića i drugih saradnika nacista. Uz to, kako im nije jasno da su onaj bravar iz Kumrovca i njegovi partizani ubili i Aćifa i Nedića i Dražu, a Mitu Ljotića su tako jurili da se ovaj sam zakucao u saobraćajki.

Mislite o tome, braćo i sestre.

 
Peščanik.net, 08.11.2009.