Predstavnici Koalicije za REKOM će u četvrtak, 23.06.2011, članu Predsedništva BiH Željku Komšiću predati Predlog statuta Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine (REKOM), zajedno sa pola miliona potpisa podrške osnivanju komisije.

Predstavnici/e Koalicije za REKOM u ime 1.600 svojih članova i članica, među kojima su organizacije za ljudska prava, udruženja žrtava, organizacije mladih, udruženja veterana, mediji, verske zajednice, članovi porodica žrtava i pojedinci/ke, tražiće od Predsedništva BiH, kao i od predsednika u celoj regiji, osnivanje REKOM-a.

Predstavnici/e Koalicije danas su uručili predlog i Peticiju za osnivanje REKOM-a državnom sekretaru vlade Republike Slovenije Jozefu Skolcu.U ime Koalicije za REKOM sastanku su prisustvovali Aleksandar Todorović, Igor Mekina, Kaja Pogačar i Andrej Lozar.

Predlog za osnivanje REKOM-a, koji je juče predat i hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću, biće do kraja meseca uručen svim predsednicima zemalja nekadašnje SFRJ.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.600 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Inicijativa mladih za ljudska prava, 22.06.2011.

Peščanik.net, 22.06.2011.