Stotinak pristalica Ujedinjenih regiona Srbije okupilo se u nedelju u centru Zaječara ali ih je na putu ka štabu Srpske napredne stranke zaustavila policija i tako sprečila najavljeni revanš uoči vanrednih izbora u ovoj sirotinjskoj opštini sa dalekog istoka Srbije.

Kako prenose agencije, “ursovci” su tvrdili da ih je prethodne večeri dok su lepili predizborne plakate rivalska grupa naprednjaka napala štanglama i stolicama.

“Pretukli su naše aktiviste od kojih je jedan zadobio teške telesne povrede. Naše ljude nisu napali Zaječarci, već aktivisti SNS koji su došli iz Zemuna”, rekao je Boško Ničić, kandidat URS na izborima za zaječarskog gradonačelnika. On je dodao da napadače nije poslao Aleksandar Vučić, već lokalni protivkandidat, estradni menadžer Saša Mirković.

Do izbora, opštinom upravlja Privremeno veće Zaječara naklonjeno Mirkoviću, kao uostalom i lokalne televizije – nesuđeni savetnik za sneg u ministarstvu saobraćaja, naime, vlasnik je zaječarske TV Best dok je, kako se navodi, vlasnika konkurentske radio-televizije F zaposlio kao direktora opštinskog Javnog stambenog preduzeća.

Inače, sličnu kampanju sa aktivistima u crnim džipovima naprednjaci su proletos vodili i u Srbobranu gde je, prema tvrdnjama pokrajinskog odbora demokrata, pretučeno dvadesetak ljudi od kojih je dvoje završilo u bolnici.

Dosad najviši profil batinanja zabeležen je u prostorijama ministarstva kulture gde je slikar Mane Šakić, u ulozi honorarnog naprednjačkog savetnika, išamarao zamenicu direktora Muzeja istorije Srbije. Šakić je, doduše, ostao bez uloge kada je priča procurila u javnost.

Saša Mirković, naprednjački kadar u ministarstvu saobraćaja, ima više sreće – iako je još krajem maja dobio obaveštenje Agencije za borbu protiv korupcije da je istovremeno savetovanje ministra i članstvo u Privremenom veću Zaječara u sukobu sa odredbama Zakona o državnim službenicima. Saopštenje Agencije naišlo je na nemalo iznenađenje, budući da je u javnosti ostao utisak da je Saša Mirković još u sezoni snega podneo ostavku na mesto savetnika. Ispostavilo se, međutim, da vlada Ivice Dačića nikada nije ni razmatrala ovu ostavku, dok Mirković više “nije insistirao” jer je već “dosta projekata u ministarstvu započeo”.

Uprkos stavu Agencije, Saša Mirković je odlučio da ostane u sukobu interesa dok ne stignu rezultati izbora. Ukoliko postane gradonačelnik Zaječara, obećao je da će se povući sa mesta savetnika i oprostiti se od 142.152 dinara savetničke plate.

 

Izvor: agencije

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 10.06.2013.