Gej strejt alijansa (GSA) obaveštava javnost da su na javnim mestima u Beogradu počele da se pojavljuju nalepnice sa datumom najavljene Parade ponosa (2.10.2011.) na kojima piše „Dolazimo“ ili „Stižemo“ i na kojima se nalaze crteži grupe huligana ili pojedinaca koji bacaju Molotovljeve koktele. Pored javnih mesta u Beogradu, promotivne fotografije ovih nalepnica se mogu naći i na forumima desničarskih i nacističkih sajtova kao što su „Srpski nacionalisti“ i „Stormfront“.

Za GSA je van svake sumnje da su u pitanju direktne pretnje nasiljem upućene učesnicima predstojeće Parade ponosa. GSA zato zahteva od policije i svih nadležnih organa da hitno reaguju, pronađu i procesuiraju organizatore i izvršioce ove huškačke kampanje i spreče ih u nameri da ove pretnje pretvore u delo. Takođe, GSA zahteva od nadležnih gradskih službi da bez odlaganja krenu u otklanjanje ovih nalepnica sa zidova, telefonskih govornica i drugih mesta gde se nalaze.

Na žalost, ovakve ili slične pretnje kada se radi o Paradi ponosa se ponavljaju već treću godinu za redom i uporno se ignorišu od strane nadležnih institucija a na njihovom rasvetljavanju se ne preduzimaju skoro nikakvi koraci. GSA zato ponavlja poziv nadležnim institucijama da se ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja i da posebno u periodu pred Paradu ponosa i na dan njenog održavanja učine sve što je u njihovoj moći da se nasilje koje smo prošle godine imali ne ponovi.

Takođe, GSA još jednom poziva sve nadležne državne organe da neodložno i efikasno krenu u sistemsku borbu protiv nasilja čija su meta LGBT osobe, druge manjinske grupe, ali i svi drugi građani našeg društva.

 

 
Info centar GSA, 07.09.2011.

Peščanik.net, 07.09.2011.