Za sredu, 27. jul 2011. godine najavljeno je iseljenje pet romskih porodica koje skoro dve godine stanuju na privatnom vlasništvu preduzeća Poslovni sistem Stankom AD. Ove porodice su 29. juna 2011. godine dobile rešenje Privrednog suda u Beogradu kojim im se nalaže da isprazne prostorije u roku od pet dana.

Rešenjem je naloženo da stanovnici napuštene zgrade u Skadarskoj 55 isprazne lokaciju od stvari, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Po dobijanju informacija od stanovnika kontaktiran je Sekretarijat za socijalnu zaštitu i Gradski centar za socijalni rad, odeljenje Stari grad. Sekretarijatu za socijalnu zaštitu podnet je zahtev za hitno obezbeđivanje adekvatnog alternativnog smeštaja ovim porodicama, među kojima ima jedanaestoro dece, ali, uprkos ukazivanju da se radi o hitnom slučaju i da stanovnici kojima preti iseljenje nemaju drugu lokaciju na koju mogu da se smeste, još uvek nema nikakvog odgovora. Uprkos dobroj volji stečajnog upravnika Poslovnog sistema Stankom AD i odlaganju iseljenja prvobitno zakazanog za prethodnu nedelju, gradske vlasti nisu u ovom periodu pronašle rešenje za smeštaj ovih pet porodica.

Pored najavljenog prinudnog iseljenja, dodatno zabrinjava činjenica da će postupak priznavanja prava na jednokratnu pomoć pred Gradskim centrom za socijalni rad, odeljenje Stari grad, uprkos kratkom vremenskom periodu do iseljenja, prema poslednjim informacijama trajati „oko mesec dana“. Naročito je težak položaj dve žene od kojih je jedna žrtva nasilja u porodici i po izlasku iz sigurne kuće nema obezbeđen smeštaj i druge koja ne poseduje lična dokumenta pa Gradski centar za socijalni rad, odeljenje Stari grad u njenom slučaju nije ni pokrenuo postupak priznavanja prava na jednokratnu pomoć. Takođe, sedmočlanoj porodici iz Lebana koja stanuje u Beogradu poslednjih nekoliko godina ponuđena je samo autobuska karta u jednom pravcu.

Kako nema adekvatne reakcije gradskih vlasti, pozivamo Vas da u sredu, u 8 ujutro zajedničkom akcijom sprečimo izvršenje rešenja o prinudnom iseljenju, kako bi se u međuvremenu izvršio pritisak da grad Beograd pronađe adekvatan alternativni smeštaj stanovnicima zgrade u Skadarskoj ulici.

 
Praxis, 26.07.2011.

Peščanik.net, 26.07.2011.