Kao i obično, čitava javnost je poslednjih dana obraćala pažnju na one događaje koji to upšte ne zaslužuju. Recimo, pošto su kako je već red i običaj strpljivo ispoštovali par tričavih sati njegovog zakašnjenja, specijalno dresirani delegati kongresa Sveruskog narodnog fronta, radosnim poklicima su još jednom izabrali svog gazdu za najglavnijeg načelnika među svim načelnicima. Ili recimo ovaj: pošto je samog sebe „unapredio“ u zvanje vršioca dužnosti, a potom bez reči okrenuo leđa svojoj rođenoj Jedinstvenoj Rusiji, dosadašnji gradonačelnik prestonice je odlučio da se ponovo kandiduje za ovu funkciju, ali ovoga puta kao nezavisni kandidat. I ako ćemo pravo, oba ova važna događaja koja sam uzeo za primer, bila su više ili manje očekivana.

No istovremeno, u jednom tako važnom domenu kao što je odbrana i bezbednost domovine, dogodile su se neke stvari koje bi trebalo kardinalno da promene situaciju u ovoj sferi. Na poligonu Kapustin Jar, ovih dana su se vršila ispitivanja nekakve superprecizne, nove interkontinentalne balističke rakete. O tom oružju se vrlo malo zna. Zna se na primer to da su tu raketu prvo nazvali Avangard, a da je sada zovu Rubež. Jedni misle da je to jedna od mnogih modifikacija rakete Topolj-M, a drugi pretpostavljaju da je to modifikovana podmornička raketa Bulava, prilagođena za lansiranje sa železničkih vagona specijalno opremljenih za tu svrhu. Šta god da je po sredi, svo naše vojno-političko rukovodstvo unisono izjavljuje sledeće: u našoj zemlji se najzad pojavio efikasan „protivotrov“ tom prokletstvu koje se zove Američki sistem za protivraketnu odbranu (PRO). Odmah da kažem, i naš vicepremijer Dmitrij Rogozin je prosto presrećan: „Izvršili smo ispitivanje nove interkontinentalne balističke rakete koju ja nazivam „ubica PRO“. Nikakav savremeni, a ni budući Američki sistem protivraketne odbrane neće moći da spreči ovu raketu da pogodi zadati cilj“. Ako je to tačno, onda je Rusija sebi obezbedila pouzdano sredstvo odbrane od opasnosti koju je sama izmislila. Osim toga, ja sam takođe više nego spreman da sa svima njima podelim ovo „rogozinsko oduševljenje“. Jer ako sledimo formalnu logiku, ovo bi trebalo da znači da su od sada pa nadalje uklonjene sve prepreke na putu pozitivnog razvoja rusko-američkih odnosa. Još sasvim nedavno su nas iz Kremlja obaveštavali da Vašington gradi svoj sistem PRO samo zato da bi stekao strateško preimućstvo nad Rusijom. A kod nas se, evo, sada pojavilo nekakvo superoružje koje je Amerikancima srušilo sve nade. I ja se sad pitam: kako Rusiji više niko ne može da zasmeta da napravi što je moguće više ovih novih fenomenalnih raketa, znači li to da će Moskva u naskorije vreme prekinuti svoju antiameričku retoriku? Iskreno rečeno, ne verujem. Smem čak da se kladim da će Kremalj već koliko sutra zaboraviti ova svoja nova dostignuća kojima je obezvređena sva Američka nadmoć, i da će nastaviti da nas gnjavi svojim beskrajnim pričama o podmuklim namerama tih zlih Amera.

Drugo dostignuće u sferi odbrane je još veće. Prilikom obraćanja vojnim načelnicima koji su dobijali nova zvanja i dužnosti, Putin je saopštio vest senzacionalniju od one o superraketi. Saznali smo da će „već tokom ove godine, svi pripadnici padobranskih i jurišnih bataljona Vazdušno-desantnih jedinica (ВДВ), a takođe i značajan deo pripadnika borbenih snaga za specijalne namene, kao i veći deo mornaričke pešadije, svoje mirnodopske i borbene zadatke obavljati saglasno ugovorima sklopljenim s državom“. Ako je to tačno, to znači da se u oružanima snagama Rusije ovih dana dogodila prava revolucija. Čitavi rodovi vojske će u najkraćem roku preći na dobrovoljnu službu. Još nedavno, kada je general Vladimir Šamanov davao izjave o planovima za već ionako prilično razvučenu reorganizaciju Vazdušno-desantnih jedinica, nije bilo ni najmanjeg povoda da se naslute ovako blistavi rezultati. Tada je on govorio da će profesionalnom vojskom biti popunjena samo 31. jurišna brigada namenjena za mirotvorne akcije, i samo po jedan celi bataljon u svakoj od četiri divizije Vazdušno-desantnih jedinica. Osim toga, sasvim nedavno je TV kanal Krasnaja zvezda, u reportaži sa manevara VDV saopštio sledeće: „Kada je počeo razgovor o profesionalizaciji desantnih jedinica, komandiri su ne skrivajući razdraženost, govorili o još jednom bitnom problemu. Rukovodioci ministarstva odbrane su pred komandni kadar VDV postavili zadatak da u najskorijem roku u svim bornim kolima moraju sedeti samo profesionalci, pri čemu treba imati u vidu da u ovom trenutku njihov broj ne prelazi 30%“. Ako prevedemo to s birokratskog jezika na ovaj naš svagdašnji, ispostavlja se da je do pre nedelju dana u svakoj borbenoj mašini VDV-a sedeo po jedan profesionalac. I odjednom, dogodilo se čudo! Za samo šest meseci će svi bataljoni Vazdušno-desatnih jedinica biti popunjeni profesionalcima. Nema druge no Putina ili neko masno laže, ili se on sam, blago rečeno dosta slobodno odnosi prema realnosti. Ali reč je pala, i do kraja godine jedinice VDV moraju biti kompletirane isključivo profesionalcima.

I do sada smo znali da proces profesionalizacije oružanih sila ide prilično kilavo. Ministarstvo odbrane je s velikim naporom ispunilo plan kojim je bilo predviđeno angažovanje 50 hiljada profesionalaca. A sada ispada da su svi oni osuđeni na službu u elitnim jedinicama. No ja podozrevam da će se u stvari događati nešto sasvim drugo, to jest nešto što se do nedavno već događalo. Sada će u profesionalnu armiju Vazdušno-desantnih jedinica na silu biti gurani obični vojnici, regruti koji nikako nisu uspeli da izbegnu uručenje vojnog poziva. Tako će se vojna služba po ugovoru (pri čemu je to ne zaboravite služba u eleitnim jedinicama) pretvoriti u običnu profanaciju.

Zaista je začuđujuće do koje mere je Vladimir Vladimirovič, u svom trećem predsednikovanju, ovladao veštinom da sasvim razumno zamišljene poduhvate pretvara u čistu budalaštinu.

 
Ежедневный Журнал, 13.06.2013.

Prevod s ruskog Haim Moreno

Peščanik.net, 20.06.2013.