Zašto prodavati „Telekom“, kada donosi profit? Da bi se to videlo, upitajmo se zašto ima smisla prodavati državno ili javno preduzeće koje ne donosi profit? Da bi radilo sa profitom. Naravno, ako javno preduzeće koje trenutno stvara gubitke može da ostvari profit sa privatnim vlasnikom, može i sa državnim.

Kao i „Telekom“ koji, trenutno, posluje sa dobitkom. Isti bi, dakle, razlozi trebalo da govore u prilog privatizacije preduzeća koja ostvaruju i ona koja ne ostvaruju profit. Koji su to razlozi? Osnovni je taj što privatno preduzeće prevashodno teži da radi sa profitom. To se često uzima kao osnov za kritiku, pa se kaže da privatne vlasnike samo zanima profit. Dok, javna, podrazumeva se, misle i na potrošače, korisnike i javnost uopšte. To je, međutim, više želja jer se gotovo istovremeno izražava sumnja da u stvari ta javna preduzeća koriste privatnim interesima menadžera, birokrata ili partija. Pogotovo ukoliko zaista i ostvaruju profit.

Nije, naravno, svejedno ni kako se dolazi do profita. Budžet, a to znači poreski obveznik, u načelu bi trebalo da ima korist od dobiti javnih preduzeća, ako ga ostvaruju. Ukoliko proizlazi iz konkurencije, a ne na osnovu jedne ili druge vrste monopola. Jer, u ovom drugom slučaju, profit plaćaju potrošači, dakle poreski obveznici, preko skupljih i manje kvalitetnih usluga. U načelu bi bar državne vlasti trebalo da imaju veći interes da privatna a ne javna preduzeća izlože konkurenciji. I oporezuju im dobit.

To su, dakle, razlozi zašto prodavati javna preduzeća koja posluju sa profitom. Njima je glavni cilj profit, što bi država trebalo da podržava otvaranjem prostora za konkurenciju i oporezujući dobit.

 
Blic, 24.03.2010.

Peščanik.net, 24.03.2010.