Novinari, snimatelji i fotoreporteri u Srbiji poslednjih dana ponovo su izloženi brutalnom uličnom nasilju. Izveštači sa demonstracija pristalica haških optuženika rizikuju gole živote izloženi huliganskom divljanju naočigled policije i službi bezbednosti – kaže se u saopštenju sa sastanka predstavnika novinarskih udruženja i glavnih i odgovornih urednika održanog u Nezavisnom udruženju novinara Srbije u subotu.

Vladu Srbije, posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova smatramo odgovornim za tolerisanje divljanja demonstranata koje predvode SRS i Obraz.

Nedopustivo je da kolovođe demonstracija otvoreno prete smrću novinarima i najvišim državnim funkcionerima, što je samo po sebi teško krivično delo, a da policijski i pravosudni organi ne preduzimaju gotovo ništa.

Činjenica da nasilničko ponašanje prema medijima otvoreno podržavaju i podstiču pojedini partijski funkcioneri, a da se tome gotovo niko javno ne protivi. Ponovo se stvara atmosfera linča i zato:

Zahtevamo da državni organi preduzmu sve kako bi se obezbedili uslovi za nesmetani rad medija i novinara, i zaštitili životi novinara.

Zahtevamo od nadležnih institucija da se svaki napad na novinare tretira kao napad na službeno lice i da se izvršna i sudska vlast i posebno policija najodlučnije založe za zaštitu novinarske profesije.

Zahtevamo da napadači na kolege sa B92, Foneta, RTS-a i drugih medija budu hitno identifikovani, privedeni i kažnjeni prema važećem Krivičnom zakonu.

Ukoliko u narednih 48 sati ne budu privedeni svi napadači na naše kolege bićemo prisiljeni da redukujemo izveštavanje sa javnih skupova, pre svega bez slike – kaže se na kraju ovog saopštenja koje su potpisali: Nadežda Gaće, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije, Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik dnevnika Blic, Dragoljub Žarković, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme, Zoran Sekulić, glavni i odgovorni urednik agencije Fonet, Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik agencije Beta, Sanda Savić, glavni i odgovorni urednik TV B92, Nebojša Popov, glavni i odgovorni urednik lista Republika, Tatjana Vidojević, glavni i odgovorni urednik TV Fox, Gordana Suša, glavni i odgovorni urednik VIN TV Produkcije, Tanja Jordović, glavni i odgovorni urednik TV Pink, Aleksandar Timofejev, glavni i odgovorni urednik TV Studio B, Slaviša Lekić, glavni i odgovorni urednik magazina Status, Vladimir Radomirović, zamenik glavnog urednika Politike, Maja Divac, zamenik glavnog urednika Produkcijske grupe Mreža, Nataša Bogović, pomoćnik glavnog urednika dnevnika Danas, Jovan Palavestra, urednik TV Avala, Nino Brajović, predsednik Udruženja novinara Srbije.

Proglas su podržali i Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija elektronskih medija ANEM, Asocijacija Lokal press, Javni servis RTS, Javni servis RT Vojvodine, dnevni list Dnevnik, dnevni list Građanski.

 
Danas, 28.07.2008.

Peščanik.net, 27.07.2008