Drugog dana protesta ispred zgrade parlamenta BiH u Sarajevu nekoliko stotina ljudi pridružilo se roditeljima koji su u sredu više sati držali poslanike u simboličnoj blokadi dok se ne dogovore oko jedinstvenog matičnog broja građana.

Ovoga puta država je pokazala više spremnosti pa je pred roditelje sa bebama izvela odrede specijalnih jedinica policije.

Kako prenose sarajevski mediji, protest je započet u znak solidarnosti sa roditeljima tromesečne Belmine Ibrišević iz Tuzle, čijem je putovanju na hitno lečenje u inostranstvo jedina prepreka nedostatak jedinstvenog matičnog broja. Identifikacioni brojevi se u Bosni i Hercegovini ne izdaju deci rođenoj od februara ove godine jer poslanici dva entiteta nisu u stanju da postignu dogovor oko novog zakona.

Bez matičnog broja tek rođena deca pravno ne postoje, ne mogu ostvariti pravo na zdravstvenu zaštitu a njihovim majkama uskraćena su prava porodilja. Kako se navodi, problem je nastao zbog neusklađenosti državnog zakona sa zakonom o lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

Pod pritiskom javnosti u sredu je doneta privremena mera koja će važiti narednih 180 dana, ali građani nisu odstupili zahtevajući da poslanici konačno usvoje trajno zakonsko rešenje. Tokom popodneva u četvrtak, učesnici protesta su preko društvenih mreža objavili da su blokirali sve ulaze u Parlament i pozvali građane na solidarnost bez obzira na entitetsku i etničku pripadnost.

Trenutno je jedina značajna podrška – virtuelna, a stiže i iz susednih zemalja u regionu, sve do predloga poslanika srbijanskog LDP Bojana Đurića da se Belminini roditelji upišu u državljane Srbije.

Sa druge strane, za poslanike iz Republike Srpske protesti su izraz “antisrpskog” raspoloženja u Sarajevu. Poslanica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević izjavila je da je protest “maslo bošnjačkih partija i linč nas iz RS”. Po naredbi Milorada Dodika, specijalne jedinice policije RS upućene su u istočno Sarajevo kako bi pomogle pri “eventualnoj evakuaciji” predstavnika RS iz zajedničkih institucija u Sarajevu.

Sednica Parlamenta BiH prekinuta je iz bezbednosnih razloga.

Prema poslednjim vestima, beba Belmina je dobila privremeni matični broj. Građani zasad ne odustaju od ostalih beba.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 06.06.2013.