Nije bilo zvaničnog obraćanja na okupljanju umetnika, predstavnika umetničkih udruženja i pojedinih institucija danas u 18 sati na beogradskom Trgu republike; poruke su javnosti upućene uglavnom transparentima kojima se pozivalo na ulaganje u kulturu, upozoravalo da kultura i znanje nisu roba, da su od onih koji su spaljivali knjige gori ovi koji ih ignorišu.

Organizatori procenjuju da se u prvom satu demonstracija protiv uništavanja kulture okupilo oko hiljadu građana, među kojima je bilo i viđenijih reditelja, glumaca i slikara. Kada je zvuk gonga označio 19 časova, sa razglasa je najavljeno da će se protest nastaviti narednih dana. Zasad nema naznaka u kom obliku i sa kojim ciljem.

Koordinacioni odbor protesta umetničkih udruženja izašao je prošle sedmice sa pozivom građanima da pomognu u sprečavanju „masakra kulture”, oglašenog pošto se ispostavilo da je 0,62% republičkog budžeta za kulturu premalo čak i za uobičajene korisnike subvencija.

Nešto konkretnije zahteve iznelo je Srpsko književno društvo, jedno od udruženja u protestu, koje je zatražilo hitno definisanje kulturne politike i strategije razvoja kulture, zakonske reforme, „iznalaženje načina za adekvatnije finansiranje kulture i umetnosti” kao i depolitizaciju i departizaciju kulture te vraćanje umetničkog i obrazovnog programa na RTS.

U pozivu svom članstvu na učešće u protestu, upravni odbor PEN centra zatražio je od ministarstva kulture da preispita odluke o raspodeli sredstava na poslednjem konkursu.

U brojnim izjavama medijima uoči protesta, ministar je podržao nezadovoljne umetnike ali se nije pojavio na Trgu republike. Prema njegovoj oceni, uništavanje kulture je započeto pre „više od jedne decenije” pa je i protest trebalo organizovati ranije. Uz obećanje da će se neki „previdi” konkursnih komisija ispraviti, ministar je napomenuo da su zahtevi umetnika nerealni jer novca nema.

Protest je protekao u miru.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 22.06.2013.