Foto: Predrag Trokicić
Foto: Predrag Trokicić

Predsednik Srbije je po obrazovanju pravnik, po neistinitoj tvrdnji dekana čak najbolji student svih vremena, a po sopstvenim iskazima najbolji stručnjak i za sve ostalo, od pravljenja dece u prizemlju do pogibija perača prozora u Americi. Pa ipak, kad progovori, ne može čovek da ga uhvati ni za glavu ni za rep ni za reč.

Ali, vratimo se na njegovu osnovnu struku. Kad on, koji nije pravni laik, kaže da je kod nas već uvedeno vanredno stanje samo ga nismo zvanično proglasili, onda bi valjda trebalo da reaguju pravosudna struka i udruženja. Jer to nismo rekli mi koji imamo prava da ne razlikujemo vanredno stanje od vanredne situacije i da se kolokvijalno služimo pravnom terminologijom, nego je to rekao diplomirani pravnik pri tom na predsedničkoj funkciji. A ako jeste uvedeno vanredno stanje, onda da vidimo koja to pravna dejstva proizvodi. Da ne počnu da nas hapse po ulicama kao onda kad zbog korone jeste bilo (nepropisno) proglašeno vanredno stanje.

Osim što je pravnik, on je na najvišim državnim funkcijama već deset godina, a na državnim, skupštinskim jaslama i čitavih trideset te i iskustveno zna kakvi su međudržavni protokoli. Dakle zna da predsednik jedne zemlje ne može privatno u drugu zemlju već mora da svoju posetu najavi preko ambasade a ne preko poznanika koji nije ovlašćeno lice. I da ne može neformalno da krene u Jasenovac i to nedelju dana posle Srebrenice u koju nije otišao ali je po ko zna koji put pred kamerama ispričao kako je bilo strašno onda jednom kad jeste otišao. Zašto je sada nepropisno krenuo u susednu državu baš kao onomad srpski policajci u Srebrenicu (pa su oni koji su to otkrili završili na sudu)? Da bi tehnička premijerka imala razlog da izjavi kako je zabrana (nelegalnog) ulaska „najveći skandal u modernoj istoriji Srbije i Hrvatske“, tehnički šef diplomatije da pojača na „nečuveno od drugog svetskog rata“, a tehnički ministar policije zabiberi pretnjom svima koji imaju hrvatske diplomatske pasoše i ode da bes „srpskog sveta“ iskali protivpravnim iživljavanjem nad nedužnim migrantima?

Ili da bi nam ovim insceniranim skandalom skrenuo pažnju sa stvarnih skandala zbog kojih zaista i živimo u vanrednom stanju?

Pa kad već ni to što je van protokola (pre sazivanja skupštine) zvanično razgovarao sa strankama ni to što je van pameti razgovarao sa patrijarhom o verskoj nastavi u školama nije popunilo letnju šemu, daj nešto skandaloznije samo da se ne vidi da kineska kompanija bespravno ruši planinu u istočnoj Srbiji, da vlast beskrupulozno ruši optužnicu (i podizanje još dve optužnice) za najveću ilegalnu plantažu marihuane u Evropi a i da se, ko za inat, srušio i ukrajinski avion koji je prevozio naoružanje iz Srbije. „Raspameti“, što reče svojevremeno osuđeni ratni zločinac kad je komandovao granatiranje Sarajeva.

Peščanik.net, 18.07.2022.


The following two tabs change content below.
Nadežda Milenković, kreativna direktorka, školovala se da radi sa delinkventima, a završila kao „samohrana majka srpskog advertajzinga“. Smislila neke od najboljih slogana: „Ili jesi ili nisi“ (Lav pivo) , „Izgleda šašavo, ali mene leđa više ne bole“ (Kosmodisk), „Ako vam je dobro, onda ništa“ (Peščanik)... Radila u reklamnim agencijama: Mark-plan, Sači, Mekken, Komunis. Sve manje radi komercijalne kampanje i okreće se goodvertisingu. Na Fakultetu za medije i komunikacije vodila master kurs: Idejologija. Autorka bestseler knjige „Kako da najlakše upropastite rođeno dete“, dugogodišnje rubrike „Pun kufer marketinga“ u nedeljniku Vreme i kolumne ponedeljkom na portalu Peščanik. Poslednja knjiga: „Ponedeljak može da počne“, 2020.

Latest posts by Nadežda Milenković (see all)