Vlade zemalja članica Evropske unije dobijaju zahteve da dele gas sa sve većim brojem evropskih zemalja kojima je dotok gasa prekinut u sporu Rusije i Ukrajine.

Koordinaciona grupa EU za gas će se sastati na hitnoj sednici u petak da razmotri razmeštanje obilnih gasnih rezervi zemalja koje nisu pogođene krizom u zemlje koje trpe zbog spora ruskog Gazproma i ukrajinske državne kompanije Naftogaz.

To je rezultat predloga češkog premijera Mireka Topolaneka, koji trenutno predsedava Evropskom unijom, da se održi trostrani samit sa Rusijom i Ukrajinom, kako bi se rešila rastuća politička kriza.

Ovi diplomatski potezi su usledili nakon što je Rusija obustavila ili za dve trećine smanjila isporuke gasa zemljama zapadnog Balkana, između ostalih Rumuniji, Bugarskoj, Makedoniji, Grčkoj i Turskoj. Prekid dotoka gasa se proširio i na Italiju, Austriju, Poljsku, Slovačku, Mađarsku i Sloveniju, dok se Rusija i Ukrajina međusobno optužuju za guranje problema u tržišni i politički ćorsokak.

Koordinaciona grupa EU za gas okuplja predstavnike 27 vlada, komercijalnih kompanija i transportera gasa kao i zvaničnike Evropske komisije. Neuobičajeno je to što su pozvani i predstavnici Gazproma i Naftogaza, dok Evropska unija pojačava pritisak na obe kompanije da reše spor.

Češka država i komisija su danas situaciju proglasile „potpuno neprihvatljivom“, pošto je dotok gasa prekinut „bez upozorenja i sasvim suprotno uveravanjima dobijenim od najviših ruskih i ukrajinskih zvaničnika“. Zvaničnici komisije su saopštili da su uveravanja dobijena od ruskog premijera Vladimira Putina i premijerke Ukrajine Julije Timošenko, kao i od rukovodilaca Gazproma i Naftogaza.

Do sada je komisija uporno sukob opisivala kao isključivo tržišni, a Evropska unija je zahtevala da se isporuka gasa smesta obnovi, i da Naftogaz i Gazprom odmah nastave pregovore.

Gazprom tvrdi da treba kriviti Ukrajinu za obustavu isporuke. Aleksandar Medvedev, potpredsednik Gazproma, optužio je Ukrajince da su samostalno doneli odluku da zatvore tri izvozna gasovoda bez upozorenja – smanjivši tako isporuku na jednu sedminu prethodne količine.

On je optužio Ukrajinu da, kao tranzitna zemlja, krši svoje ugovorom propisane obaveze.

„To je događaj bez presedana u istoriji gasne trgovine“, rekao je na konferenciji za štampu, održanoj u Londonu. „Ukrajina očigledno krši obaveze koje ima kao tranzitna zemlja. Pred nama i našim evropskim partnerima je veliki izazov. Postali smo taoci neodgovornog ponašanja.“

„Nadamo se da ova situacija neće dugo potrajati. To nije samo pitanje ekonomskog rizika već i tehnološkog.“

Medvedev je optužio Ukrajince da se rukovode političkim, a ne ekonomskim motivima i zahtevao da se vrati gas za koji tvrdi da je ukraden.

Na pitanje novinara kada će kupci u zapadnoj Evropi biti pogođeni sukobom Gazproma i Ukrajine, Medvedev je odgovorio: „Situacija je zaista vrlo ozbiljna.“

 
David Gow, Mark Milner, The Guardian, 01.06.2008.

Preveo Ivica Pavlović

Peščanik.net, 09.01.2009.