Pod oznakom ekskluzivno beogradski tabloidi preneli su u četvrtak “saznanja iz vrha SNS” da bi bivša potpredsednica Delta holdinga Milka Forcan, ukoliko dođe do najavljene rekonstrukcije vlade Srbije, mogla postati ministarka privrede.

Prema dobro informisanim spekulacijama, za septembarski transfer predviđena je deoba postojećeg ministarstva finansija i privrede koji vodi nezamenjivi Mlađan Dinkić, kako bi Milka Forcan, danas “ugledna lobistkinja” mogla zauzeti svoj portfelj.

Ministarka u najavi bi svoju ulogu u “preuzimanju odgovornosti” za spasavanje posrnule srpske privrede dobila posle kratkog predaha od raznovrsnih odgovornosti na pomalo skrajnutom mestu članice Upravnog odbora Narodnog pozorišta u Beogradu.

Milka Forcan je u “Delta holdingu” radila od 1992. do 2010. godine, kada je iznenada okrenula leđa direktoru Miroslavu Miškoviću koji će dve godine kasnije biti uhapšen u prvoj naprednjačkoj akciji borbe protiv korupcije.

Iako joj je popularnost pomalo opala, na tabloidnim listama najmoćnijih ljudi u Srbiji i dalje se kotira među prvih 200. Poslednji put je u javnosti viđena pre neki dan, u poluprivatnom derneku na jednom beogradskom splavu.

Vesti o njenom budućem angažmanu u vladi Ivice Dačića stigle su dan uoči nove odluke Specijalnog suda o daljoj sudbini Miroslava Miškovića, pošto mu u nedelju ističe pritvor u kom boravi već šeset meseci. Optužnica ga tereti za utaju poreza i nezakonito izvlačenje novca iz preduzeća za puteve.

Za par nedelja počinje i suđenje sestri Milke Forcan, bivšoj direktorki “Jugohemije” Smiljki Mileusnić Adžić, koja je sa grupom saradnika iz privatnih i državnih struktura optužena za nelegalnu nabavku vakcina protiv svinjskog gripa krajem 2009. čime je državni budžet oštećen za oko 1,25 miliona evra.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 06.06.2013.