Učitelj neznalica i njegovi komiteti pozivaju vas na predstavljanje časopisa REPUBLIKA, u sredu 06.07., u 19.00, CZKD, Birčaninova 21.

Tokom bezmalo četvrt veka, uprkos brojnim teškoćama finansijske i političke prirode, svojim analitičko-kritičkim pristupom društvenim pojavama, časopis „Republika” postao je prepoznatljiv i jedinstven na našim prostorima. Ovaj list se od 1989. godine do danas zalagao za građansko samooslobađanje, pravo na život i rad, slobodu mišljenja i javnog delanja, za individualne i kolektivne slobode, a protiv stihije rata, mržnje i nasilja u ma kom vidu. Ideja o slobodi kao temeljnoj čovekovoj vrednosti u značenju samoodređenja i samooslobađanja, uz kritički odnos prema svim ideologijama rigidnog determinizma i oktroisane slobode, neprekidno je prisutna na stranicama ovog lista. To je smisao postojanja „Republike”, to je fundament njene uređivačke politike koju su osmislili i vodili svi njeni glavni urednici redom od Milorada Pupovca, Srđana Dvornika, Ljubiše Rajića, Nebojše Popova pa do današnjeg glavnog i odgovornog urednika Zlatoja Martinova.

Republika izlazi mesečno, distribuira se na celom prostoru Srbije, a odnedavno je i u prodajnoj mreži Bosne i Hercegovine (Federacija i Republika Srpska). Ima i značajan broj pretplatnika na čitavom prostoru nekadašnje SFRJ i u inostranstvu.

U prezentaciji učestvuju:

Zlatoje Martinov, glavni i odgovorni urednik

Mirko Đorđević, sociolog religije i član uredništva

Jelena Veljić, članica uredništva

 
Centar za kulturnu dekontaminaciju, 05.07.2011.

Peščanik.net, 05.07.2011.