Američki zakonodavci su u sredu velikom većinom glasova odali priznanje laureatu Nobelove nagrade za mir, Liu Žiaobou, i pozvali Peking da oslobodi ovog aktivistu i lidera demokratskih reformi, što je potez koji će sigurno razgneviti Kinu.

Predstavnički dom Kongresa prihvatio je simboličnu poruku sa 402 glasa za i jednim protiv. U toj poruci upućuju se čestitke Žiaobou i odaje priznanje njegovom „radu na unapređenju demokratskih reformi u Kini i hrabrosti sa kojom izdržava stalna hapšenja i zatvorske kazne.“

U poruci se takođe apeluje na predsednika Baraka Obamu – koji će sledećeg meseca ugostiti predsednika Kine Hju Đintaoa – da nastavi da insistira da Peking oslobodi Lija iz zatvora, a njegovu ženu Liu Žia iz kućnog pritvora.

Liu je dodeljena Nobelova nagrada za mir u oktobru ove godine. On je u decembru 2009. osuđen na 11 godina zatvora zbog subverzivnih aktivnosti uperenih protiv države, kao jedan od autora Povelje 08, manifesta koji poziva na demokratske reforme u jednopartijskoj Kini.

Kina je optužila Norvešku, u kojoj je sedište Komiteta za dodelu Nobelove nagrade, za narušavanje međusobnih odnosa i podržavanje „kriminalca“. Kina takođe vrši pritisak na druge države da ne prisustvuju ceremoniji dodele nagrada.

Američka rezolucija takođe „poziva kinesku vladu da prestane sa cenzurom medijskog i internet izveštavanja o dodeli Nobelove nagrade za mir Liju Sijabou, kao i da prestane sa kampanjom kleveta protiv njega.“

Takođe, u rezoluciji se naglašava da se „odavanjem priznanja Liju Sijabou, takođe odaje priznanje svima koji su se zalagali za demokraske reforme u Kini, uključujući i one koji su učestvovali u protestima na trgu Tjenanmen 1989. godine.“

Očekuje se da će predsednica Predstavničkog doma, demokrata Nensi Pelosi i republikanski član Predstavničkog doma Kris Smit, koji su tvorci ove rezolucije, prisustvovati ceremoniji dodele Nobelove nagrade u Norveškoj u petak.

Pelosi, koja često kritikuje Kinu zbog njenog odnosa prema ljudskim pravima, zatražila je u četvrtak „trenutno i bezuslovno oslobađanje“ Lia, i izjavila da Vašington mora nastaviti sa vršenjem pritiska na Peking, kako bi Kina proširila političke i verske slobode.

„Postoje mnoga pitanja o kojima imamo zajedničke stavove, ili u vezi kojih treba da radimo na stvaranju zajedničkih stavova. Međutim, tome će mnogo doprineti iskrenost u našem prijateljstvu, bez ignorisanja neprijatnih pitanja,“ izjavila je Pelosi u govoru kojim je podržala donošenje ove rezolucije.

I drugi vodeći zakonodavci su u četvrtak uputili oštre kritike Kini, primećujući da se sprečavanjem da dobitniku Nobelove nagrade za mir bude lično uručena nagrada Kina pridružila režimima koji su učinili to isto: nacističkoj Nemačkoj, sovjetskoj Rusiji i vojnoj hunti u Mjanmaru.

„Kina bi trebalo da se stidi i da je bude sramota što se našla u društvu nacističke Nemačke, Sovjetskog Saveza i Burme,“ izjavio je republikanski član Predstavničkog doma Frenk Vulf na konferenciji za štampu, koju je održao zajedno sa drugim zakonodavcima.

Član Predstavničkog doma Ileana Ros-Lehtinen, koja će uskoro postati predsednica odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma, izjavila je da Peking mora da sasluša kritike na račun svog „zaostalog političkog sistema“ i zahtevala da Liu i njegova žena odmah budu pušteni na slobodu.

Ona je podsetila da je nacistička Nemačka sprečila laureata iz 1935. godine, Karla fon Osetskija, da prisustvuje dodeli nagrada, dok je Moskva 1975. godine to zabranila sovjetskom disidentu Andreju Saharovu. Isto je uradila i vojna vlada Mjanmara 1991. godine, sprečivši ikonu demokratije Aun San Su Ći da prisustvuje ceremoniji kada je njoj dodeljena ova nagrada.

„Sada se Peking pridružuje zloglasnom nacističkom režimu i represivnoj hunti u Burmi držanjem dobitnika Nobelove nagrade za mir u zatvoru,“ rekla je ona, i zapitala kineske vlasti: „Zar vas nije stid?“

 
AFP (Washington)

Prevela Bojana Obradović

Peščanik.net, 11.12.2010.