Mediji prenose da je otišla najhrabrija među nama, žena koja je otvorila brojne afere u domenu korupcije. Danas nam mediji saopštavaju detalje iz života žene koja je otišla tiho i nenametljivo. Javljaju nam da je rođena u blizini Čačka, da je diplomirala pravo i položila pravosudni ispit. Da je bila pristojna i sposobna. Ti isti mediji do pre samo nekoliko meseci tretirali su Vericu Barać kao ludu i histeričnu, nekompetentnu i bučnu, i – verovali ili ne – čak i kao korumpiranu. Vrhunac hajke na Vericu Barać desio se zbog Luke Beograd, ali i zbog njenog brutalno tačnog izveštaja o stanju na medijskoj sceni Srbije – izveštaja o pritiscima na medije i kontroli medija u Srbiji. Ovaj izveštaj opevao je Dragoljub Žarković, glavni i odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“, konstatujući da je Verica Barać „najdugovečniji funkcioner bilo čega u Srbiji”.

No i ovog puta se propušta suština. Naime, Verica Barać borila se deset godina protiv najgorih među nama. Tajkuni, političari i drugi lopovi prezirali su svaku njenu izgovorenu rečenicu. Veći deo njenih izveštaja bio je predmet krivičnih postupaka protiv nje i njenih kolega iz Saveta za borbu protiv korupcije. Pored toga što je bila omiljena meta pijanih urednika srpskih medija, bila je meta i onih treznih. Jedan tajkun, koji ne zaslužuje da mu se ime napiše u ovom tekstu, tužio je predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije nebrojeno puta, uz podršku premijera Srbije, izvesnog Mirka Cvetkovića, i kabineta na Andrićevom vencu. Verica Barać bila je poslednje funkcionalno rešenje vlade Zorana Đinđića i, kao takva, bila je nepodobna za sve političare i poštene biznismene u ovoj zemlji. Neki od političara danas konstatuju da je preminula za srpsko društvo važna osoba. Saopštavaju prigodan tekst, pun odmerenih i lepih reči o nekome koga nisu podnosili, cenili niti razumeli.

A istina je okrutna i jasna. Sudbina Verice Barać opomena je svima onima koji smatraju da je Srbiju moguće menjati i pomeriti u pravcu interesa većine, a ne privilegovane i korumpirane manjine. Život Verice Barać opomena je i za sve one koji hoće da se upuste u borbu sa divljim psima partokratije i kriminala. I, mada je bila potpuno sama u borbi protiv nepodnošljivo loših ljudi, ova žena ostaje neka vrsta društvenog fenomena. Jer nije li danas fenomen pokloniti svoj život za opšte dobro?

Peščanik.net, 20.03.2012.

Srodni linkovi:

Извештај о притисцима и контроли медија у Србији

Sažetak Izveštaja o pritiscima na medije

Odgovor Verice Barać Veranu Matiću

SLOBODA MEDIJA

[ssba-buttons]