Dominik Štros-Kan, bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda čiju je karijeru slupala serija seksualnih skandala, počinje ispočetka – ovog puta kao ekonomski savetnik vlade Srbije.

Srpski zvaničnici najavili su u ponedeljak da će imenovanje Štros-Kana biti ozvaničeno narednog dana. Aleksandar Vučić, prvi zamenik premijera, precizirao je u telefonskoj izjavi iz Beograda da će Štros-Kanove dužnosti obuhvatati pomoć u restruktuiranju velikog inostranog duga zemlje kao i u privlačenju stranih investicija, te u koordinaciji odnosa sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Vučić je dodao i da je Štros-Kan pristao da prva tri meseca radi pro bono.

Ekonomista Štros-Kan (64) nije bio dostupan za komentar u ponedeljak. Krajem jula, u intervjuu emitovanom na ruskoj državnoj televiziji Rossiya 24, kazao je da je odustao od političke karijere i da sada radi kao savetnik za velike kompanije u Rusiji, Africi i Latinskoj Americi, između ostalih. „Za mene je politika stvar prošlosti“.

Bivši predsednički kandidat u Francuskoj, Štros-Kan se 2011. povukao sa mesta šefa Međunarodnog monetarnog fonda posle optužbi za seksualni napad na sobaricu u jednom njujorškom hotelu. Krivična tužba je kasnije povučena.

Protiv njega su u Francuskoj još uvek na snazi optužbe za učešće u organizovanoj prostituciji u Lilu, gradu na severu zemlje. Štros-Kanovi advokati su odbacili krivicu, navodeći da iako je prisustvovao „slobodnim“ okupljanjima, Štros-Kan nije znao da su žene bile plaćene.

Srbija je nedavno dobila odobrenje za početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji i trudi se da rehabilituje svoj međunarodni ugled nakon krvavih balkanskih ratova 90-ih. Zato se neki domaći analitičari pitaju zašto država kojoj je potrebno rebrendiranje unajmljuje osramoćenog čoveka, koji i sam traži međunarodnu rehabilitaciju.

Vesna Pešić, sociološkinja iz Beograda, kaže da je izbor Štros-Kana čudan upravo zbog nedavnih skandala. „Imamo vrlo dobre ekonomiste ovde i lično ga ne bih izabrala zbog tih optužbi“, kaže Vesna Pešić, „To je stvar propagande i marketinga. Ali ovde su ljudi toliko iscrpljeni recesijom, da ih više nije briga.“

Prvi zamenik premijera brani svoj izbor i tvrdi da Štros-Kanova nedavna prošlost nema uticaja na njegovu stručnost za finansije. Vučić kaže da bi negiranje njegovih znanja o ekonomiji zbog afera bilo isto kao kada bi se slikarska veština Pabla Pikasa dovela u pitanje zbog njegovog odnosa prema ženama.

„Pablo Pikaso je imao mnogo problema sa svojim suprugama i decom, ali je i dalje genije“, rekao je Vučić, „Mislimo da je Štros-Kan veliki ekonomista i mislimo da nam može pomoći svojim znanjem i iskustvom. Potrebno je da oživimo našu ekonomiju. Ne govorimo o moralnim kompetencijama. On neće biti ministar kulture.“

Srđan Bogosavljević, direktor beogradskog ogranka agencije za ispitivanje javnog mnenja Ipsos, rekao je u ponedeljak da je javnost u Srbiji podeljena oko procene da li je bilo mudro unajmiti stranca da pomogne oživljavanje posrnule domaće ekonomije. Ali, dodaje, iskustvo kakvo ima Štros-Kan bio bi vredan resurs 29-godišnjem ministru finansija Lazaru Krstiću, prilično neiskusnom diplomcu sa Jela koji je ovog meseca napustio globalnu konsultantsku kompaniju McKinsey da bi ušao u vladu Srbije.

Krstića očekuje obeshrabrujući zadatak da zauzda sve veći budžetski deficit Srbije kao i rast javnog duga, te da ponovno pregovara o uslovima zajma MMF.

Štros-Kan poslednjih meseci pokušava da se vrati u javni život. U julu je imenovan za člana odbora bankarske podružnice ruske državne naftne kompanije Rosneft. U maju se prošetao crvenim tepihom filmskog festivala u Kanu.

Njegove napore prate incidenti. Prošle godine, pariska pozorišna produkcija „Apartman 2806“ inscenirala je susret u njujorškom hotelu koji je upropastio Štros-Kanove predsedničke šanse. Početkom ove godine, romansirana biografija njegove bivše ljubavnice prikazala ga je u nimalo laskavom svetlu.

 
Dan Bilefsky, The New York Times, 16.09.2013.

Prevela Milica Jovanović

Peščanik.net, 18.09.2013.


[ssba-buttons]