Na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu SAD je zastupala njihova rezervna predstavnica u UN, Rozmeri DiKarlo. Ona je već godinama na toj poziciji, još iz vremena Bušove administracije. Njeno izlaganje u sredu počelo je izbalansiranim diplomatskim porukama. Prvo je narodu Kosova čestitala 17. februar, praznik njihove nezavisnosti, a onda je narodu Srbije čestitala 15. februar, njihov nacionalni praznik.

Kao potvrdu da je Kosovo ostvarilo „značajan napredak u izgradnji demokratije“, Rozmari DiKarlo pomenula je tamošnje opštinske izbore 2009. i skupštinske iz decembra prošle godine, uz zaključak da je to dovelo do napretka u ostvarivanju tražene decentralizacije i „poboljšanog političkog angažovanja u manjinskim zajednicama. Zabrinuti smo što su Srbi sa severa Kosova, koji su angažovani u kosovskim vladinim institucijama, suočeni sa organizovanom opozicijom paralelnih institucija, koje koriste nasilje i zastrašivanje u sprečavanju demokratije i razvoja koji hvataju koren u ostalim srpskim zajednicama širom Kosova.“

Govoreći o vladavini zakona kao „jednom od osnovnih preduslova stabilnosti i napretka na Balkanu“, predstavnica SAD zatražila je sveobuhvatnu i nepristrasnu istragu povodom izveštaja Saveta Evrope o trgovini ljudskim organima na Kosovu: „U potpunosti podržavamo EULEX u vođenju te istrage. EULEX ima ovlašćenja i mandat da se bavi ratnim zločinima, bavio se sličnim pitanjima u prošlosti i u toj istrazi imaće punu podršku EU, kao i Kosova i Albanije, koji su već iskazali spremnost na saradnju“, rekla je DiKarlo, uz ocenu da se u Vašingtonu ne vidi potreba za formiranjem nekog ad hoc mehanizma UN koji bi se posebno bavio tim pitanjem.

DiKarlo je iznela očekivanja da će se uspešno nastaviti tekući proces prenosa nadležnosti KFOR-a na lokalne policijske snage u zaštiti srpskog religioznog i kulturnog nasleđa na Kosovu najavljujući i konkretan američki doprinos (1,4 miliona dolara).

 
Peščanik.net, 19.02.2011.