- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Seksi lampa

Fotografije čitateljki, Mina Milenković

„Koliko često i mnogo žene govore ne procenjuje se njihovim poređenjem sa muškarcima, već sa tišinom. O ženama se ne sudi na osnovu toga da li govore više od muškaraca, već da li govore više od žena koje ćute. Drugim rečima, ako žene uopšte progovore, muškarci koji od njih u brojnim društvenim kontekstima očekuju da predstavljaju tihu pozadinsku dekoraciju mogu to da protumače kao ’previše’.“

Ovako je pisala australijska feministkinja Dejl Spender pre trideset i pet godina u knjizi „Jezik po meri muškaraca“ (Man made language), a kao da je pisala pre trideset i pet minuta pošto je pročitala tekst „Zlatija i Stanija“ Aleksandra Apostolovskog. Apostolovski ne može da se načudi što žene nikako da ućute kada su već uspele svojim pritužbama da smene jednog ministra. On sad mora da sluša i svoje koleginice, mora da čita i pisma čitalaca u kojima je njegov kolega (muškarac i novinar) izložen kritici, a nedavno je morao da sluša i pritužbe sopstvene žene. A sve to zbog feminizma koji nas lagano vuče ka „ženskom šerijatu“.

Međutim, žene nisu uspele da smene ministra, a Apostolovski bi koleginice mogao da sasluša jer je kolegijalan i profesionalan. U pisma čitalaca nema potrebe da ulazim, a u privatne stvari koje se dešavaju u domu Apostolovskih, a čisto sumnjam da imaju ikakve veze sa feminizmom, ne želim. Ali jeste interesantno to što Apostolovski oseća potrebu da nas podseti da žene, konkretno feministkinje, previše pričaju i previše zahtevaju. Prošlog decembra su on i koleginica Katarina Đorđević dobili čak dve strane Politike za obračun sa „novim feminističkim poretkom“. Sada nas on podseća da je „braneći koleginicu Katarinu Đorđević od feministkinja, izginuo od baražne vatre juriškinja za ženska prava“. Da li treba podsetiti da feministkinje nisu dobile ni dva reda u istoj toj Politici? Ko je u toj situaciji zaista bio izložen baražnoj vatri?

Internetska feministička filmska kritika koristi se mnogim testovima za utvrđivanje načina na koji Holivud prikazuje žene. Jedan od testova je „seksi lampa“ – ako je ženu u filmu moguće zameniti seksi lampom, to znači da ona nije protagonistkinja i film pada na testu. Apostolovski se izgleda služi sličnim testom – ako ženu nije moguće zameniti seksi lampom, ona je juriškinja za ženska prava koja vuče ka ženskom šerijatu.

Peščanik.net, 23.12.2015.

TEMA – FEMINIZAM