Ono poslovično da sila Boga ne moli jer Bog silu ne voli, barem na Balkanu odavno ne važi. To je i naš mačak Filaret odavno metnuo sebi na rep i zabavlja se. Silna se kavga zametnula između preosvećenog mitropolita Amfilohija i predsednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića koji po Ustavu u određenim situacijama zamenjuje šefa države čiji suverenitet personalizuje. Sporna je crkvica na Rumiji za koju je Vrhovni sud Crne Gore presudio da mora biti dislocirana. Mitropolit neće ni da čuje, kune i preti pa je Ranka Krivokapića nazvao „ljupkim“ imenom „krivomozgović“.

Nema sporazuma na vidiku jer Država preti mitropolitu sudom. Nevolja nije mala i mnogi se pitaju ko će s ovog megdana izaći kao pobednik. Navalili su na pisca ovih zapisa sa svih strana da se izjasni, kao da od nas zavisi ovaj megdan. Pitaju imamo li mi neko svoje mišljenje o tome i umesto odgovora setili smo se jedne anegdote sa poznatog Radio Jerevana. Pitao je gensek Brežnjev za vreme rasprave o strateškim smernicama Partije člana Politbiroa Ivana Ivanoviča, koji je ćutao – da li on ima neko mišljenje i zbog čega ćuti. Ivan Ivanovič je odgovorio: „Imam ja, druže Brežnjev, o tome svoje mišljenje, ali se s tim mišljenjem javno ne slažem“. Uistinu, nije ovde lako kazati svoje mišljenje iako je jasno da predsednik Krivokapić ima male šanse da izađe kao pobednik. Jak je preosvećeni i on se ne predaje pa nam ostaje da vidimo šta će biti.

Postoji jedan obrazac u SPC a promovisao ga je u novije vreme preosvećeni Nikanor, vladika banatski.

Bilo je to krajem oktobra 2009. godine, a povod je bio bezazlen – spor o tome kome da pripadne parohijski stan u Vršcu. Vrhovni sud Srbije je presudio onako kako se to episkopu Nikanoru nije dopalo. Došli su izvršitelji Vrhovnog suda i okupio se narod. Vladika Nikanor je doslovce izjavio pred izvršiteljem i narodom: „Slabiji je Vrhovni sud od SPC, a i mlađi je. Zapamtite to dobro! A vašem štićeniku prenesite jednom za sva vremena neka napravi znak krsta prema ovoj zgradi. Ako dođete i treći put, grad će blokirati učenici, vojska, a bude li trebalo i policija. Mi veću silu imamo nego vi“.

Država Srbija se povukla i sagnula glavu i tako je bilo i tako je i danas.

Znamo mi ko je u pravu ali realno stanje na terenu je takvo i zbog toga Ranko Krivokapić nema šanse da pobedi na megdanu.

Da li je Crkva odvojena od države u Crnoj Gori o tome nećemo, to znaju i pozvani i prozvani koji naravno imaju svoje mišljenje, ali jedno je imati mišljenje, a drugo je javno se usuditi i braniti ga. To znamo iz ličnog, gorkog iskustva.

 
Zapisi iz palanke

Peščanik.net, 26.01.2011.


The following two tabs change content below.
Mirko Đorđević (1938-2014), objavio veliki broj knjiga: Osmeh boginje Klio 1986, Znaci vremena 1998, Sloboda i spas – hrišćanski personalizam 1999, La voix d`une autre Serbia, Pariz 1999, Legenda o trulom Zapadu 2001, Sjaj i beda utopije 2006, Kišobran patrijarha Pavla 2010, Balkanska lađa u oluji 2010, Oslobođenje i spasenje 2012, Pendrek i prašina 2013, Negativna svetosavska paralipomena 2015. Sarađivao sa međunarodnim stručnim časopisima, priredio mnoge knjige, prevodio sa ruskog i francuskog. Redovni saradnik časopisa Republika i portala Autonomija i Peščanik. Bio je član Foruma pisaca, PEN kluba, član Saveta Nezavisnog društva novinara Vojvodine i dobitnik nagrada: Konstantin Obradović 2007, Dušan Bogavac 2008, Vukove povelje 2008. i Nagrade za toleranciju među narodima Vojvodine 2009.

Latest posts by Mirko Đorđević (see all)