Sinod SPC razrešio je vladiku Artemija upravljanja u raško-prizrenskoj eparhiji, a na njegovo mesto privremeno je postavljen bivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jevtić.

Ispred zgrade patrijaršije sutradan se okupilo oko 200 građana i grupa monaha iz raško-prizrenske eparhije, uključujući članove Garde cara Lazara i Obraza, kako bi dali podršku vladici Artemiju. Monasi su pevali crkvene pesme i nosili slike vladike Artemija, patrijarha Pavla i vladike Nikolaja.

Najviše monaha došlo je iz manastira Crna reka, a među njima je bio i Branislav Peranović, koji je vodio takozvani duhovno-rehabilitacioni centar u kome su zlostavljani štićenici. Među okupljenima ispred patrijaršije nije viđen najbliži Artemijev saradnik Simeon Vilovski, za koga se osnovano sumnja da je proneverio najviše novca i protiv koga je podignuta krivična prijava.

Vilovski je, piše Blic, pobegao iz zemlje u Grčku gde ima stan i tajne račune na koje je prebacivan novac iz humanitarnih fondova. Vilovski i Artemije imaju diplomatske pasoše koji su im izdati za vreme vlade Vojislava Koštunice.

Protiv Artemija je pokrenut postupak za utvrđivanje kanonske odgovornosti za stanje u raško-prizrenskoj eparhiji. Vladiki je ostao čin, ali ne i mogućnost upravljanja eparhijom. Sličan status je do skoro imao i vladika Atanasije.

Vladika bački Irinej kaže da je je bilo „propusta i problematičnih transakcija“ za koje je vladika Artemije posredno odgovoran, jer je propustio da proveri odluke svojih saradnika. Irinej je podsetio da su već dve komisije Sinoda ustanovile da postoje nepravilnosti i zloupotrebe za koje su odgovorni pojedinci u eparhiji, a kojima je Artemije poverio poslovanje.

Istraga tek treba da utvrdi koliko se novca namenjenog u humanitarne svrhe slilo u privatne džepove vladikinih saradnika. Međutim, već sada se naslućuje da je reč o višemilionskoj sumi, koja godinama nije odlazila za pomoć izbeglicama i za obnovu crkava na KiM.

 
Peščanik.net, 13.02.2010.