Izložba fotografija pod nazivom “Predrag Mitić: Slikaj ako smeš” biće otvorena u petak, 8. okrobra u 20 časova u beogradskoj Galeriji 73 u Požeškoj 83a . Posetioci će do 14. oktobra moći da vide najslavnije radove ovog fotoreportera nastale tokom protekle dve decenije.

Predrag Mitić je fotoreporter koji je svoju karijeru započeo 1974. godine u redakciji “Večernjih novosti“, gde radi i danas. U međuvremenu je radio u “Borbi”, “Našoj borbi”, “Dnevnom telegrafu” i “Danasu”.

U “Galeriji ’73” će biti izloženo dvadesetak fotografija, nastalih u poslednjih dvadeset godina, koje uokviruje čuvena “Dragana ispred vodenog topa“ snimljena 9. marta 1991. godine i ponovo ove godine slikana na istom mestu. Danas je ta fotografija zaštićena u Muzeju primenjenih umetnosti kao kulturno blago. Na ostalim fotografijama su politički akteri koji su uticali ili utiču na našu sudbinu.

“Predrag je fotoreporter dnevnih novina od početka svoje karijere. Promenio je više redakcija, promenio je i tehnologiju snimanja (sa analognog na digitalni aparat), ali ostao je isti temperament i refleks da u trenutku vidi i snimi ono što postaje istorija našeg fotožurnalizma.

Slobodan Milošević je obeležio devedesete. Peđine fotografije Miloševića bile su naslovne strane svih tadašnjih opozicionih redakcija i danas se objavljuju u knjigama.

Portreti ubijenih Ćuruvije, Stambolića i Đinđića, nastali su neposredno pred njihovu egzekuciju. Sva trojica gledaju u kameru kao da nas opominju.“ – napisala je, između ostalog, Goranka Matić u katalogu koji prati izložbu.

 
Vesti online, 05.10.2010.

Peščanik.net, 05.10.2010.