Predsednik Srbije Boris Tadić razrešio je general-potpukovnika Zdravka Ponoša sa mesta načelnika Generalštaba Vojske Srbije, saopštio je kabinet predsednika.

Time je predsednik Srbije iskoristio svoje ustavno ovlašćenje po kom predsednik Republike u skladu sa zakonom komanduje Vojskom i postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije. Komandni lanac funkcioniše normalno i do postavljenja novog načelnika Generalštaba komandu nad Vojskom preuzima general potpukovnik Miloje Miletić, zamenik načelnika Generalštaba.

Predsednik Srbije je juče rekao da je na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost konstatovano da su odbrambeni potencijali Srbije dobri i poručio građanima da mogu da budu spokojni.

“Svi koji su učesnici u sistemu odbrane snose svoj deo odgovornosti. Komunikacija između načelnika Generalštaba i ministra odbrane, nezavisno od uvek postojećih koncepcijskih razlika, mora da bude saglasna opštem bezbednosnom interesu”, kazao je Tadić za RTS.

“Svako tu ima svoj deo odgovornosti, ali istovremeno je apsolutno nedopustivo da se krši vojna disciplina u ovako važnom sistemu kao što je sistem odbrane i da se pitanja koja se tiču budućnosti našeg sistema odbrane raspravljaju na jedan neadekvatan način u medijima”, smatra on.

Tadić kaže da to ne znači da ne treba da postoji javna i demokratska rasprava o strategiji bezbednosti i o pitanjima koja se tiču odbrane Srbije.

“Ali, na ovakav način vođena rasprava, zapravo samo ometa donošenje strategijskih dokumenata i dalje sprovođenje reformi”, rekao je Tadić.

Tadić je, ipak, kazao da linija komandovanja i subordinacije i dalje funkcioniše, kao i da sve vojne strukture rade svoj posao.

Na juče održanoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmotrena je i situacija u vezi sa organizovanim kriminalom. Bilo je reči i o hapšenju bivših pripadnika OVK osumnjičenih za ratne zločine, rekao je Tadić.

“Možemo reći da je akcija izvedena potpuno u skladu sa zakonima Srbije i da apsolutno nije usmerena protiv Albanaca u Preševu i južnim srpskim opštinama, već je usmerena protiv onih za koje nedvosmisleno postoje dokazi da su umešani u zločine tokom ratnih zbivanja na Kosovu i Metohiji”, kazao je on.

 
B92.net, 30.12.2008.

Peščanik.net, 30.12.2008.