Iz razgovora sa Goranom Veljićem, autorom izložbe fotografija “Snapshot jednakosti”, koja se u ponedeljak 8. decembra otvara u Kući ljudskih prava.

Savremenik promene koju su 2011. Njujorku doneli zakoni o istopolnim bračnim zajednicama, Goran Veljić radi kao fotograf za venčanja u njujorškoj gradskoj skupštini i vodi agenciju za brza venčanja, NY 1 Minute Weddings:

Snapshot jednakosti, Goran Veljic 1, 2, 3

Fotografisao sam preko 5.000 parova, ali rekao bih da su istopolni parovi ipak originalniji i hrabriji u osmišljavanju svojih ceremonija. Neki od njih su godinama, decenijama zajedno, a tek u poslednjih par godina stekli su pravo da ozvaniče svoju zajednicu. Bio sam svedok dobijanja prve dozvole za venčanje istopolnog para u NY City Hall-u.

Snapshot-jednakosti,-Goran-Veljic-2

U Srbiji je sve počelo izložbom mojih fotografija “The Bridge” u martu ove godine u UK Parobrod, koja je imala za cilj da predstavi Njujork Beogradu. Poželeo sam da ustupim svoje fotografije istopolnih venčanja organizacijama u Srbiji koje se bave ovim pitanjima. Želeo sam da doprinesem osvešćivanju srpske javnosti o neophodnosti da se svi započeti procesi ka legalizaciji jednakosti ubrzaju i konačno dese i ovde.

Snapshot-jednakosti,-Goran-Veljic-3

Jedine sfere kroz koje možemo da se borimo za bolje društvo su obrazovanje, kultura i umetnost. Umetnost i kultura su oduvek bili jezik koji se svuda razume, alat kojim se jedino i može delovati, koji suštinski može da menja društvo. Pozitivno sam iznenađen radom i inicijativama pojedinih institucija kulture kao što su UK Parobrod, DOB, KC Grad. Društvo se najznačajnije menja kroz aktivizam i rad civilnog i nevladinog sektora. Možda je taj put teži i svakako sporiji, ali verujem da je to pravi put.

B92, 05.12.2014.

Peščanik.net, 07.12.2014.

TEMA – PARADA PONOSA +