Povodom Ministarske konferencije kojom se u Beogradu obeležava 50. godina od osnivanja Pokreta nesvrstanih, organizacije za zaštitu LGBT prava iz Srbije ukazuju na loš tretman prava seksualnih manjina u većini država koje su članice ovog pokreta.

Želimo da upoznamo javnost sa činjenicom da je u 75 država od 120 članica Pokreta nesvrstanih homoseksualnost zabranjena ili kažnjiva zakonom. Često, ovo podrazumeva potpuno odsustvo osnovnih ljudskih prava, pa čak i prava na život.

Smrtna kazna (Sudan, Mauritanija, Nigerija, Somalija), vešanje (Iran), progon (Saudijska Arabija), teški prisilini rad (Angola), kazna zatvorom (Alžir, Libija), doživotna kazna zatvora (Tanzanija), šibanje (Jemen), samo su neke od metoda kojima se homoseksualnost kažnjava u nekim državama koje su članice Pokreta nesvrstanih.

LGBT zajednica u Srbiji izražava solidarnost sa članovima LGBT zajednice u zemljama u kojima su njihova prava ugrožena. Pozivamo predstavnike Vlade Srbije, civilnog sektora, domaćih i međunarodnih organizacija koji prisustvuju konferenciji da pozovu zemlje članice Pokreta nesvrstanih na poštovanje svih ljudskih prava, ali i da posebno ukažu na nepovoljan status kome je izložena LGBT populacija u pojedinim državama.

Queeria centar
Novosadska lezbejska organizacija
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava
Izađi – Grupa za podršku mladim gej muškarcima
Gejten
Gej-strejt alijansa

 
Queeria centar, 05.09.2011.

Peščanik.net, 05.09.2011.


[ssba-buttons]