G. Gordan Jandroković
ministar vanjskih poslova i europskih integracija
Zagreb

Gospodine ministre,

Neugodno sam se iznenadio kada sam iz medija saznao o prosvjedu što ga je Ministarstvo kojemu ste na čelu uložilo švicarskom veleposlaniku, a u povodu zabrane ulaska u Švicarsku pjevača Marka Perkovića, poznatog pod nadimkom Thompson.

Siguran sam da Vas ne moram podsjećati na to kako je riječ o pojavi sa estradne scene koja je u najmanju ruku kontroverzna i kojoj su zbog toga već zabranjivani koncerti u više europskih zemalja. Isto tako siguran sam da dobro znate kako je spomenuti pjevač svoju popularnost izgradio i kako je održava na koketiranju s neoustavštvom (od pozdrava „za dom-spremni“ koji je i sastavni dio jedne od njegovih pjesama, pa do toleriranja ustaškoga znakovlja i pozdravljanja podignutom desnicom na njegovim koncertima).

Kao da nije dovoljno to što organi države – osim u jednome slučaju kada je policijski djelatnik koji je korektno obavljao svoje poslove zbog toga izvukao kraći kraj – uporno zatvaraju oči pred onim što se događa na Perkovićevim koncertima, sada je – prosvjedom Vašega Ministarstva – država, dakle Republika Hrvatska, otvoreno stala iza osobe koju se s mnogo razloga doživljava kao blisku neoustaškoj desnici.

S obzirom na činjenicu da se „Thompsona“ i u Europi, ali i šire, percipira kao eksponenta i pristašu davno odbačenih i osuđenih ideja i ideologija, te imajući u vidu probleme koje je Republika Hrvatska u prvih 10 godina svojeg postojanja imala zbog – u najmanju ruku – blagonaklonog odnosa prema ustaštvu i sklonosti povijesnome revizionizmu, pitam Vas mislite li da ste ustajući u obranu kontroverzne estradne zvijezde doista dali doprinos profiliranju Republike Hrvatske kao zemlje koja bezrezervno prihvaća vrijednosti demokratskog svijeta i time se kvalificira za članstvo u Europskoj uniji?

Osim toga, nedopustivo je izjaviti kako Republika Hrvatska ustaje u obranu svakog svojeg građanina. Država smije i mora ustati u obranu samo onog svojeg građanina koji ni po čemu nije dao povoda za bilo kakve mjere protiv njega. Inače – ne! To, naravno, nema veze s pružanjem konzularne pomoći građanima RH koji su bilo gdje u svijetu uhićeni ili na izdržavanju kazne, makar bih Vam mogao navesti konkretne primjere kada su naši konzularni predstavnici odbijali posjetiti uhićene državljane RH.

O tome da je suvereno pravo svake zemlje procjenjivati kada je i zbog čega ugrožena njezina unutrašnja sigurnost, mislim da Vas ne moram poučavati.

Zaključno: reakciju Vašeg Ministarstva smatram ishitrenom i štetnom za interese Republike Hrvatske.

Uz pozdrav

Zagreb, 2. listopada 2009.
Stjepan Mesić

Na znanje:

Gđa. Jadranka Kosor, dipl.iur.
Predsjednica Vlade RH

Novi list, 05.10.2009.

Peščanik.net, 06.10.2009.


[ssba-buttons]