Predsednici Srbije i Rusije, Tomislav Nikolić i Vladimir Putin, potpisali su danas u Sočiju Deklaraciju o strateškom partnerstvu između dve zemlje, kojom se predviđa podizanje saradnje i odnosa na najviši mogući nivo. U tekstu Deklaracije, objavljenom na sajtu Kremlja, navodi se da su dve zemlje pošle od “dubokog uzajamnog osećanja prijateljstva, višekovnih odnosa i tradicije i bliskosti dva naroda, kao i od sećanja na zajedničku borbu protiv fašizma i želje da učvrste veze u svim oblastima”.

U dokumentu se ističe da strateško partnerstvo između Srbije i Rusije “nije upereno ni protiv jedne druge države”.

Kako se navodi, partnerstvo između ostalog obuhvata bilateralnu trgovinsko-ekonomsku razmenu, poslovne kontakte, povećanje investicija, saradnju ministarstava unutrašnjih poslova na planu borbe protiv organizovanog kriminala, terorizma i trgovine narkoticima, saradnju ministarstava odbrane i oružanih snaga dve države, naučno -tehničku i industrijsko-tehnološku kooperaciju , saradnju u oblasti obrazovanja i kulture, predupređivanje vanrednih situacija i eliminisanje njihovih posledica.

Predviđeno je i stvaranje povoljnih uslova za uzajamne investicije, bolje korišćenje potencijala za saradnju oblasti transporta i transportne infrastrukture i energetike, “sa posebnim akcentom na realizaciju zajedničkih krupnih projekata u oblasti nafte i gasa”.

U temelje strateškog partnerstva predsednici su ugradili i ideje o teritorijalnoj celovitosti.

Kako je izvestio Putinov pres sekretar, predsednici Rusije i Srbije su tokom susreta u Sočiju iskoristili priliku da ruskom patrijarhu Kirilu čestitaju imendan.

 
Izvori: Tanjug, Beta

Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 24.05.2013.