Organizacije za ljudska prava iz Srbije će u sredu 11.marta, u 12.00 časova, na platou između Predsedništva Republike Srbije i Skupštine grada Beograda javno pročitati pismo upućeno predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću u kome zahtevaju da se 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

S obzirom da je predsednik Republike Srbije Boris Tadić odbio da primi delegaciju organizacija za ljudska prava iz Srbije, sa obrazloženjem da ima ranije preuzete obaveze,  ovo je jedini način da organizacije za ljudska prava skrenu pažnju predsednika i javnosti Srbije na svoju inicijativu.

Organizacije za ljudska prave će svakog 11. dana u mesecu podsećati odgovorne vlasti Republike Srbije da proglase 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici jer to ne samo što proističe iz preporuke Evropske unije nego i iz moralne obaveze dražave prema žrtvama, kao i presude Međunarodnog suda pravde.


Pismo predsedniku Republike Srbije Borisu Tadiću –
Proglasimo 11. juli Danom sećanja na genocid u Srebrenici

 
Poštovani gospodine Predsedniče,

Obraćamo vam se povodom inicijative koja je potekla od nevladinih organizacija da se 11. juli i u Srbiji prihvati i obeležava kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici, kao i povodom pisma koje vam ovim povodom upućeno 11. febraura 2009. godine.

Nevladine organizacije će svakog 11. u mesecu podsećati državne organe i javnost na inicijativu za obeležavanje Dana sećanja na genocid u Srebrenici, kako bi do 11. jula 2009. godine Narodna skupština republike Srbije donela odluku o obeležavanju Dana sećanja.

Polazeći od interesa Srbije da svoj ugled u međunarodnoj zajednici gradi poštovanjem presude Međunarodnog suda pravde, odnosom prema zločinima na prostoru bivše SFRJ kao i poštovanjem Rezolucije Evropskog parlamenta o proglašenju 11. jula Danom sećanja na genocid u Srebrenici molimo vas da predstavnike podnosioca ove inicijative primite 11. marta 2009. godine i u otvorenom razgovoru ukažete na mogućnosti zajedničkog delovanja.

Svesni načela podele vlasti, oslanjamo se na Vaš autoritet i želju da Srbiju izvedete na evropski put.

 
S poštovanjem,

Beograd, 24.02.2009. godine

Žene u crnom
Centar za unapređenje pravnih studija
Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
Fond za humanitarno pravo
Inicijativa mladih za ljudska prava
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

 
Peščanik.net, 10.03.2009.