- Peščanik – Dev - https://dev.pescanik.net -

Svetlo umesto datuma

“Poraz svih nas” koji je nedavno najavio Aleksandar Vučić ukoliko Srbija ne dobije precizan datum za početak pristupnih pregovora s Evropskom unijom, najverovatnije nećemo ni osetiti – budući da precizan datum nije trebalo da očekujemo.

Naime, kako je za “Danas” objasnio direktor vladine Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević, Evropski savet 28. juna neće odrediti datum već će Evropskoj komisiji dati “zeleno svetlo” da počnu pripreme za početak pregovora sa Srbijom.

Zeleno svetlo, međutim, signaliziraće se ukoliko do polovine meseca bude ostvarena puna primena briselskog sporazuma sa Prištinom. Optužbe da pokušaje primene opstruiraju kosovske vlasti, koje je proteklog vikenda uputio premijer Dačić, zasad nisu prepoznate kao uspešna strategija.

Ukoliko Evropski savet na kraju i upali zeleno svetlo, prvi zadatak Evropske komisije biće da objasni Srbiji značaj poglavlja 23. i 24. iz pristupnih pregovora, analizira usklađenost domaćih propisa sa evropskim a zatim i da utvrdi kriterijume za otvaranje pregovora u tim poglavljima.

Poglavlja 23. i 24. odnose se na pravosuđe i osnovna prava, te na pravdu, slobodu i bezbednost.

Fascinaciju datumom, koja je zgodno poslužila za opuštanje tenzija u javnosti tokom pregovora s Prištinom, tako će uskoro smeniti razočarenje zlim krugom evropskog uslovljavanja. Zasad ostaje nejasno zbog čega vlasti u Beogradu misle da će baš to biti povoljan ambijent za promociju ljudskih prava i nezavisno sudstvo, a posebno za najavljene “bolne poteze” u rešavanju ekonomske krize.

 
Pripremila Milica Jovanović

Peščanik.net, 03.06.2013.